15 Mayıs 2014 Perşembe

Amouage - Honour Man

Birbiriyle uyumsuz gibi gözüken notaların bir araya geldiği özgün parfümleri seviyorum. Daha doğrusu niş parfümden beklentim bu yönde… Uzun süre kullanmasam bile gelip gidip kokluyorum şişeden. Yapanı takdir ediyorum… Honour bu sıralar sık sık aklıma geliyor. Son günlerde adının zor rastlanan bir erdem olması da etkilidir elbet...

Amouage, doğu kültürünü yansıtan parfümleriyle modern akıma ayak uydurmuş, hatta o akıma yön vermiş Umman kökenli bir niş parfüm evi. Parfüm dünyasının en yetenekli parfümörleriyle çalışmaları ve kendilerine has karakteristik bir koleksiyon yaratmış olmaları,  Amouage’ı parfüm dünyasının en önemli markalarından biri yapıyor. 
 
Honour Man; neredeyse ferah tarzda, kolay kullanılabilir bir tütsü parfümü olarak Amouage’ın ürün gamını başarıyla dolduran bir parfüm. Parfümün arkasındaki burun ise en başarılı bulduğum kadın (bakmayın kadın diye pazarlandığına, erkek de çok rahat kullanır) parfümlerinden biri olan Hermes - Eau des Merveilles’i yaratan Nathalie Feisthauer.

Ferahlık hissi veren biberlerle açılıyor Honour. Başlarda hissedilen pembe biber ve muskat da Honour’a naif bir hava katıyor. Açılıştan birkaç dakika sonra ağaç kovuğundan çıkmadığı belli olan Honour’da, Amouage’ın imza notası olan tütsü hissediliyor.

Honour, Amouage’ın doğu esintilerini taşıyan tütsü kullanımına rağmen günlük kullanıma en uygun parfümü. Terbiyeye yatırılmış, uysallaştırılmış bir tütsü kullanımı var. Nerdeyse ferah bir tütsü kullanımı var diyeceğim… Zaman yolculuğuyla aramıza karışmış ve şehir yaşantısına ayak uydurmuş bir şövalye Honour. Bizden biri olan ama kökeninden kopmayan biri!


Ortalara doğru tatlılık veren pembe biber etkisini kaybederken, nispeten daha aşina olduğumuz bir biber, tütsü ve vetiver yoğun olarak hissediliyor Honour’un bileşiminde. Oyuncu değişimi niteliğinde dengeli bir geçişin ardından L`Artisan Parfumeur - Timbuktu ve Comme des Garçons - 2 Man ile birlikte rast geldiğim en güzel vetiver - tütsü birlikteliğini sunuyor Honour. Naif ve etkileyici…

Honour’ın kremsi bir hissiyatı var. Ortamlarda balzamik olarak nitelendirilen bu hadise, beni rahatsız etmese de tamamıyla ferah bir parfüm beklentisinde olanları hayal kırıklığına uğratabilecek bir durum. Nitekim Honour Man, ferah bir parfüm vaadiyle açılıp gittikçe koyulaşıyor.

Sonlara doğru sedirin hissedilmesiyle odunsu tarafa iyiden iyiye göz kırpıyor Honour. Harmanındaki notalardan kuru bir parfüm izlenimi verse de, biber, vetiver ve tütsünün kremsi bir hissiyatla uyum içinde olduğu bir kompozisyon Honour. Dengeyi bozan, rahatsız edecek şekilde öne çıkan herhangi bir nota yok.

Honour Man, Jubilation, Epic veya Reflection gibi diğer Amouage’lara kıyasla naif duruşuyla ilk etapta etkileyebilecek bir parfüm değil. Birkaç kez kullandıktan sonra yargılanması gerekiyor. Nathalie Feisthauer, zaman isteyen akıl dolu bir kompozisyon yaratmış!


Honour’u bahar aylarında kullanmayı seviyorum. Kremsi havasıyla geçiş mevsimine daha çok yakıştığını düşünüyorum. Zaman ve mekân ise fark etmiyor… Sade şıklığı olan giysi misali, birçok ortama uyum sağlayacak yapıda bir parfüm. Honour'ın kalıcılığı serinin geneli gibi çok iyiyken fark edilirliği için ortalamanın üzeri sınıflandırmasını yapmam yanlış olmayacaktır.

Honour Man, Amouage’ın keskin çizgisinden taviz vermeden modern ve etkileyici olmayı başaran bir parfüm. Epic veya Jubilation gibi parfümleri seven ancak fazla iddialı bulanlar içini doğu esintileri taşıyıp da günlük kullanıma en uygun Amouage parfümü, kesinlikle Honour!

7 yorum

  1. Slmlar Creed Spice and Woods A benziyor mu acaba. o çok güzeldi çünkü fakat performansı düşüktü. Bir de sabunsu diyenler byvglari Man e benzetenler var o kadar sabunsu mu acaba çünkü sabunsu parfümleri hiç sevemiyorum teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Honour, Spice and Wood'a benzemiyor. Sabunsu olduğunu da söyleyemem ama yüksek performansı Amouage'lardan biri değil.

      Sil
  2. İyi günler, uzun zamandır blogunuzu beğenerek takip ediyorum.Kış için Amouage parfüm almayı düşünüyorum, fakat hacı yağı, misi gibi olmayan ya da çok az olan bir parfüm önerebilir misiniz?Başka bir niche parfümevinden de olabilir, kalıcılığı ve farkedilirliği yüksek olan.Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler ve teşekkür ederim. Hacı yağı kavramı kişilerin algısından ibaret. Kimi için doğu kültürüyle özdeşleşen gül kokusu çağrışım yapar, kimisi ağır bulduğu turunçgil parfümüne bile yapıştırır "ıyyh hacı yağı gibi" diye... Bu bağlamda her ne kadar modern tasarımlar üretse de Umman menşeili parfüm evi olan Amouage beklentinize cevap veremeyebilir. Diğer markalardan tavsiye için de yazılar yol gösterici olacaktır.

      Sil
    2. Yorumunuz için teşekkür ederim.Acaba Opus V, Honour, Epic, Journey, Memoir hakkındaki düşünceleriniz nelerdir, daha önce kullandıysanız bunlardan tavsiye edebileceğiniz var mıdır?Sağolun..

      Sil
    3. Şunu eklemeyi unuttum.Uzun süredir parfüm araştırması yapıyorum, biraz kararsız kaldım.Aradığım şey tütün ağırlıklı(Centilmenler Klübü tarzında) ya da odunsu bir parfüm.Amouage bakmamın sebebi güçlü olmaları tenimden dolayı kalıcılık sorunum var sizin de önerebileceğiniz başka bir marka, parfüm olursa ona da açığım

      Sil
    4. Journey hariç bahsettiğiniz parfümler koleksiyonumda ve kullanmaktan oldukça keyif alıyorum. Dolayısıyla her birini tavsiye edebilirim ve bir kısmının yorumu sitede mevcut. Tütün ağırlıklı bir parfüm arayışı içinde olduğunuz için saydıklarınız arasından Journey size hitap edebilir.

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall