26 Ocak 2014 Pazar

Amouage - Epic Man

Yıllardır onlarca oud temalı koku denedim ve kullandım. İlk beş oud parfümü sırala dendiğinde hala Epic'i listeye koyuyorsam vardır bir hikmeti... Lansmanını hatırlarım da, Baharat Yolu'nun somutlaştırılmış hali olarak tanıtılmıştı. Sonuna kadar katıldığım bir pazarlama hikayesi...


Amouage kesinlikle en sevdiğim niche parfüm evlerinden biri ve Epic de üretimde olan modeller arasında en beğendiklerimden. Açılışı tütsü, biber ve son derece kaliteli bir oud ile yapıyor Epic. Amouage'den pek de beklenmeyen, ferah diye nitelendirilebilecek bir açılış. Yorumu rezive ederken gittim bir kez daha sıktım. Kafam iyi oldu resmen. O kadar zengin ve kaliteli bir tarz ki bu, hiç boşuna yorumu okumayla zaman kaybetmeyin, gidin ve deneyin.

Halen okuyorsanız devam edeyim, bittikten sonra gidersiniz denemeye. Orta notalara doğru biberler geri plana çekilirken tütsüye çeşit çeşit baharatlar eşlik ediyor. Beğendikçe beğeniyorum, çıldırdıkça çıldırıyorum... Genel karakteri oturduğunda ise gün içinde kokusu geldikçe rahatlatan, güven tazeleyen bir yapısı var. İçindeki oud kullanımı da referans kabul edilebilecek, rastladığım en kalitelilerden. Alttan alttan deri de kokuya eşlik ediyor ki hazzın doruklarındayım. Neyse...

Epic için açılıştan sonra Jubilation'un baharat ağırlıklı ilerleyen kardeşi denebilir. Bu bağlamda Jubilation seven biri baharatlı versiyonu olan Epic'i de rahatlıkla sevecektir. Jubilation haricinde yine bir Amouage kokusu olan Honour ile de benzer yapıda olduğu söylenebilir. Honour Epic'in biraz daha yoğun biberli ve daha hafif tütsülü versiyonu. Designer tayfadan ise şu ana kadar benzer diyebileceğim bir kokuya rastlamadım. Rastlanabileceğini de düşünmüyorum!


Epic'in arkasındaki burun, ismini daha önce duymadığım Randa Hammami. Araştırdığımda ise yarattığı tek erkek parfümünün Epic olması son derece ilgi çekici. Radarıma alıp takip edilecek parfümörler listesine ekliyorum (yok öyle bir listem).


Her yorumda tekrarlıyorum ancak Amouage'lar kalıcılık konusunda cidden çok çok iyi. Fark edilirliğini de derecelendirecek olursak Gold ve Interlude'dan sonra Reflection ile beraber fark edilirliği en güçlü olan Amouage. 

Epic'i bu kadar övdükten sonra belirtmek isterim ki oud, tema olarak alışması zaman alan ve zorlayıcı bir notadır. O yüzden özellikle "güvenli" kokular tercih edenler için pek de uygun bir tarz olmadığını belirtmem gerekir. Bu kriterin sağlandığını varsayarsak, fark yaratmak isteyen cesur beyler için özel günlerde kullanının yüzünü kara çıkarmayacak, kendini belli eden ve ayırt edici bir koku Epic. İlk koklayışta aşk yaşatmasa da kullandıkça hayran bırakan Amouage'ın bize sunduğu bir başka başyapıt Epic. İsmi gibi epik bir parfüm.

8 yorum

  1. Blogunuzu keyifle takip ediyorum...Interlude'u denedim , kokusu hoşuma gitmese de (yanık meyve kokuyor) farkedilirliği çok iyiydi.Fragrantica da Memoir temasının üzerine kurulduğunu yazan yorumlar var açıkçası Inter'i pek beğenmedim , ancak Memoir 4 mevsim kullanılıp imza kokusu yapılmaya uygun mudur?Designerların birkaç katı para verip kötü bir farkedilirliği olan parfüm almaktan bıktım.Yanlış anlamayın ancak
    bu kadar para verdiğim hobimde artık insanların beni kokumla tanıyabileceği , dışarıdan hissedebileceği bir koku arıyorum.Tavsiyeleriniz nelerdir?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Interlude pazarda bulunabilecek fark edilirliği en yüksek parfümlerden biri. Denediğim gün satın alıp, kısa bir süre sonra kullanamayacağımı anlayıp elden çıkardığım bir parfüm... O kadar bağıran bir koku ki, çevredekileri rahatsız edebiliyor.

    Memoir yıllardır kullandığım, kullandıkça da daha çok sevdiğim bir parfüm. Ancak fark edilirliği Interlude'un yanından bile geçemez. Ortalamanın biraz üzeri diyeyim. Fragrantica ve Basenotes'ta bahsedilen Interlude - Memoir benzerliğine ise kesinlikle katılmıyorum. Çok sıcak günler hariç de rahatlıkla imza parfümü olabilir.

    4 mevsim biraz handikaplı bir hadise. Hem 4 mevsime uygun hem de fark edilir parfüm bulmak ise imkansıza yakın çünkü fark edilirliği yüksek tabir edilen parfümlerin büyük çoğunluğu sıcak havalara uygun değil. Her iki kriteri sağlayan önerebileceğim parfümler Escentric Molecules serisi. 01 de, 02 de fark edilirliği yüksek, sıcak havalarda dahi kullanılabilecek parfümler.

    Fark edilirliği yüksek imza parfümü olmaya aday başka parfümler de önerebilirim ancak yaz mevsiminde akşam saatleri hariç kullanımları zor olduğu için 4 mevsim kriterinize takılıyor.

    YanıtlaSil
  3. Her ne kadar 4 mevsim mevzusuna takılsam da önerilerinizi bekliyorum kış mevsimine uygun bulduğunuz imza parfümü yapılabikecekler için , şimdiden teşekkürler :)
    Bir ekleme yapmam gerekirse gourmand kokuları kendime yakın bulmuyorum , parfüm dediğin parfüm gibi kokmalı bir tatlı veya bir yiyecek gibi değil bence.Önerilerinizde gourmand kokuları devre dışı bırakırsanız sevinirim :)

    YanıtlaSil
  4. Sadece kış için değil, birçoğu baharda da kullanılabillir. Gourmand olmayan ve fark edilirlikleri yüksek olanlar;

    Bond No. 9 - New York Amber
    Bond No. 9 - New York Patchouli
    Bond No. 9 - Signature Perfume (feminen)
    Histoires de Parfums - Ambre 114
    Puredistance - M
    Creed - Aventus
    Creed - Original Santal
    Parfums MDCI - Invasion Barbare
    Frederic Malle - Carnal Flower (feminen)
    Nasomatto - Black Afgano
    Dior - Leather Oud
    Amouage - Reflection Man
    Maison Francis Kurkdjian - Absolue Pour le Soir

    YanıtlaSil
  5. Önerileriniz için çok teşekkürler , NY Amber - Ny Patchouli - APLS - Reflection ve Puredistance'ı denedim...

    Aralarından en çok Puredistance M'i kullanılabilir buldum...APLS çok hayvansal , NY Patchouli çok çocuksu ve nedense paçuli ile alakasız , NY amber ise oje kokusu gibi geldi bana...Daha çok vetiver temalı odunsu kokuları beğeniyorum...Essentric'lere ise biraz önyargıyla yaklaşıyorum ne kadar deneyemesem de , kokusunu ben alamadıktan sonra başkalarının alması ne kadar önemli onu düşünüyorum kafamda...Hem beni hem karşı tarafı memnun edebilecek birşeyler olmalı...Chanel Sycromore ve French Lover'ın kokusuna bayılıyorum diyebilirim , ancak çok yüksek dosajlama istiyorlar , böylece kendilerinden çok pahalı parfümlerden bile masraflı olabiliyorlar...Örnek vermem gerekirse son 2 haftada 30ml French Lover kullandım , ancak etrafımdakiler almıyorlar kokuyu...Ne yapsam bilemedim...F. Malle POAL ve Amouage Memoir'den umutluyum , bakalım deneyince sonuçları ne olacak...Keşke POAL
    yorumu yapsanız ;)

    YanıtlaSil
  6. Rica ederim. NY Amber ve Patchouli'yi imkanınız varsa ful kullandıktan sonra değerlendirmenizi isterim. Amber'i ilk denediğimde ben de tam olarak sizin gibi düşünmüştüm. Şu an vazgeçilmezlerim arasında... Patchouli de dediğiniz gibi adıyla alakasız, sıradan gibi gözüken bir parfüm ama kullandıkça kendini sevdiriyor.

    French Lover ve Sycomore anlattıklarınıza göre sizin fark edilirlik limitlerinizin altında parfümler. Saf vetiver temalı değil ama Kilian - Cruel Intentions önerebilirim hem odunsu tarzda hem fark edilirliği yüksek bir parfüm olarak...

    Anlattıklarınıza göre Memoir de fark edilirlik limitlerinizin altında kalacaktır diye düşünüyorum. POAL ise tamamen ayrı bir hadise... Eğer içindeki gül kullanımına katlanabilirseniz (son derece kaliteli ama bizim kültürümüzde hacı yağına yakın bir kullanım), fark edilirlik anlamında oldukça tatmin edecektir. Sakın bu havalarda kullanayım demeyin ama :)

    YanıtlaSil
  7. Berkan hocam, epic bende 1 saat bile kalmıyor, batch farkı mı parfüm yiyen cilt olayı mı, nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ovv öyle bir durum varsa kesinlikle reformulasyon kurbanıdır... Koleksiyonumdaki şişe tüm günü rahatlıkla çıkarıyor.

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall