25 Ocak 2014 Cumartesi

Tom Ford - Tuscan Leather

Bazı gruplar vardır, yapılmayanı yapar ve yıllar sonra taklit edilmeye başlanır. Kimi taklitler tat verse de ilk olanı dinlemek her zaman daha keyifli olur. Tuscan Leather da modern deri artı süet kullanımının Pink Floyd'u.

Frambuazlı deri. Bu kokuyu anlatacak en iyi iki kelime... Ancak ilginçtir, ki Tuscan Leather’ın her kullanımında frambuaz hissedilmiyor. Tende ve kağıtta çok farklı duran parfümlerden. Kağıtta meyve desteği açıkça belli olurken tende zaman zaman sadece lüks bir deri kokusu olarak kalıyor koku.


Açılıştan, ortalardan ya da drydown’dan ayrı ayrı bahsetmeye gerek yok çünkü gayet lineer ilerleyen bir tema kokusu Tuscan Leather. Sadece garip bir şekilde (tersi beklenirken) frambuaz sonlara doğru açılıştan çok daha rahat hissediliyor. Zaman zaman da kokunun karakterini oluşturan safran devreye girerek ortamı yumuşatıyor. Açıkcası her gün kullanılabilecek bir koku değil. Alışılmışın çok dışında bir havası olduğu için hem kullanıcı hem de kıyafet seçen tayfadan. “Burası parfüm kokuyor” dan ziyade “burada ilginç bir koku var” tarzında tepkiler toplayan, kimsenin parfüm kokusu olduğunu konduramadığı cesur bir karışım. TL’nin kalıcılığı çok çok iyiyken fark edilirliği ilk 1-2 saatten sonra ciddi oranda düşüyor ve tene yakın kalıyor.

Designer tayfadan bununla yakından uzaktan alakalı bir kokuya rastlamamışken aynı tarz deri kullanımına sahip birbirine çok benzeyen 3 tane daha niche koku sayabilmem şaşırtıcı. Karşılaştırmalı gidersek;

Clive Christian C: Tuscan Leather’ın tamamen aynı deri kullanımına sahip, frambuazın olmadığı ancak çok daha zengin baharatlarla desteklenmiş, içeriğinde kullanılan her baharatın fiyatına yansıtıldığı köşklerde, konaklarda büyüyen kardeşi.

Montale Aoud Leather: TL’nin yıllardır aradığı, ailesiyle küçükken yaptığı Arabistan seyahatinde oud havuzunda oyuna daldığı için unutulan, Pierre isimli hayırsever sayesinde Fransa’da eğitimini tamamlamış saldırgan ve kalıcılık kavramını baştan yazan kardeşi.

Parfums de Marly Godolphin: Aoud Leather ile Facebook’ta tanışıp beraber Tuscan Leather’cılık oynamak isteyen ama yanlış temellerden dolayı kalıcılığı tutturamayan özenti genç.


Bu saydığım üç parfümün de Tuscan Leather’dan sonra çıktığını göz önünde bulundurursak, TL’deki deri kullanımının deyim yerindeyse çığır açan nitelikte lüks ve kaliteli olduğu sonucuna rahatlıkla varılabilir. Hatta Tuscan Leather'ın halen taklit edilmekten vazgeçilmediğini, 2012 çıkışlı Byredo - Black Saffron ve 2013 yılında Yves Saint Laurent'in özel serisine ait Noble Leather isimli kokuların da TL özentisi olduğunu belirtmekte fayda görüyorum. 

Özetle 2000’li yılların sonunda çıkmasına rağmen şimdiden referans olan Private Blend’in ağır toplarından biri Tuscan Leather.

1 yorum

  1. Sadece açılıyor ve kapanıyor. Orta notası olmayan bi koku. İlk kokladığımda hmm oğğğ ilginç dedim, iyi mi kötü mü bilemediğin bir tarz sahibi modacı kokusu olabilir bu. Kapanışı ise çok sıradan, bitip uçup gidiyor. Müptelaları vardır elbet ama ı ıh ben tutmadım çok.

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall