25 Ocak 2014 Cumartesi

Tom Ford - Italian Cypress

Özel koleksiyon yapılır da eski kafa maskulen severler unutulur mu? Unutulursa pazar bölümlendirmesinde ciddi bir hata yapılmış demektir. Neyse ki Tom Ford bu hususu es geçmeyecek kadar tecrübeli ve başarılı.

Italian Cypress için ilk sıkıldığında klasik erkek kokularını andırıyor diyenleri duyar gibiyim. Ne yalan söyleyeyim, bana öyle gelmişti. Üst ve orta notalarda yılların vazgeçilmez klasiği Polo Green'i bir hayli andırıyor ancak Polo'daki rahatsızlık veren lastiğmsi deri notasının alınmış, daha smooth ve ham hali Italian Cypress. İyi eğitimli ancak kökenini inkar etmeyen klas bir beyefendi. Yıllar içinde Polo Green'i sevmeye çalışan ancak onu iten bir şeyler bulan insanlar Italian Cypress'ten gayet hoşlanabilir. 


Gayet yerinde bir koyuluğu olan, ağırlığını hissettiren bir koku. Kalıcılığı Private Blend’lerin büyük çoğunluğu gibi çok çok iyi ancak tene biraz yakın kalarak beyefendi edasından ödün vermiyor. Zaman zaman herbal bir hissiyat da vermiyor değil Italian Cypress. Unisex diye pazarlanmasına rağmen kesinlikle bir erkek parfümü. Koyu karakterli olduğundan yoğun kullanımda bunaltıcı olabilir.

Italian Cypress’in orta notaları gerçekten çok iyi. Alışıldığından mı yoksa gerçekten farklılaştığından mı bilmiyorum, ilk sıkıldığında yoğun olarak algılanan maskülen hava gayet dengeli, yumuşak bir hal alıyor. Private Blend'lerin büyük çoğunluğunun minimalistik ve basit yapıları var. Çoğunluğu fazla değişim göstermeyen lineer, yoğun, çiğ ve kalın (bold) kokular. Aynı zamanda çok da doğal içeriklere sahipler. Bazılarının andırdığı başka parfümler olsa da kaliteleri ile eşsizler. Ayrıca yine büyük çoğunluğunun belirli 1-2 notası var ve her daim onlar hissediliyor.

Başta da bahsettiğim gibi IC’nin en çok benzeştiği koku Polo Green. Ortamlarda Halston Z-14’e de çok benzediği gibi yorumlar yer alsa da Halston’u denemediğimden yorum yapamıyorum ancak düz mantıkla kalite bakımından kıyaslanamaz olduklarına şüphem yok.

Italian Cypress her ne kadar modern yaklaşımla hazırlanmamış bir parfüm de erkek parfümleri için referans noktasında duran, özellikle geleneksel maskülen meraklıları için başyapıt seviyesinde harika bir parfüm. Creed adı altında pazarlansaydı muhtemelen best seller niche’lerden biri olurdu ancak Private Blend’de çok farklı ve dikkat çekici kokular olduğundan diğerlerine oranla nispeten geride kalıyor.

4 yorum

  1. Kesinlikle tümüne katılıyorum çok güzel ve kaliteli bir parfüm. Üstelik okadar parfüm kullanmamam rağmen en çok bu parfümde dönüşler alıyorum _? Demek bir başarı var ortada. Sadece farkedilirik kısmında sana katılamayacağım zira bir hayli nanik anik yapan bir parfüm oldu bende. Tabii tenden tene değişim olması muhtmel. Es-selam eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Açılışı ve orta nota kokuları bakımından en beğendiğim kokular arasında IC. Farkedilirliği ve kalıcılığı da iyi benim için bir çok koku arasında kendini hemen farkettiriyor. Alt notaları beğenmiyor muyum ? Hayır alt notaları da beğeniyorum hem de çok. Ama üst+ orta nota ile alt nota arasındaki keskin geçiş farkı parfümde karakter değişikliğine neden oluyor her iki grup da maskülen ama maskülenliğin farklı tonları, farklı kafaları. Alt nota kokusu bana mı öyle geliyor ama zaman zaman bildiğimiz fırst class ı andırıyor.

    YanıtlaSil
  3. Venetian Bergamot'u deneme fırsatı buldunuz mu? Narenciye notaları normalde uçuçuyken bu parfümdeki bergamotun ısrarla saatler boyu süren performansı ilginç değil mi?

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall