26 Ocak 2014 Pazar

Miller Harris - Terre d’Iris

Neden parfüm kullanırız? Heralde parfüm forumlarında en sık karşılaşılan başlıklardan birinin konusunu oluşturur bu soru. Cevap seçenekleri arasında en sık işaretlenen ise şüphesiz “Karşı cinsi etkilemek için” olmuştur. 

Bazı kokular vardır,  her iki cinsiyetin de dikkatini çeker. Kullanma isteği uyandırır çünkü bütüne bakıldığında “güzeldir.” Mutluluk verir, hoşa gider… Seksapeli arttırmak yerine güvenli, rahat ve huzurlu hissettirir. Amacı karşı cinsi etkilemek değildir. İçeriğini bir kenara bırakırsak Terre d’Iris’in hissettirdikleri böyle tanımlıyorum.

Miller Harris benim çok sevdiğim, kokularını son derece kaliteli ve doğal bulduğum ancak uçlarda tasarımları olmadığı için hak ettiği ilgiyi toplayamamış İngiliz menşeli bir parfüm evi. Markanın kurucusu da parfümörü de Lyn Harris. Açıkçası tek adamın (burada kadın) yaptığı işleri her zaman daha çok sevdim. Tutkuyu ve bütünlüğü yansıttığını düşünmüşümdür. Terre d’Iris de benim için bütünlüğü olan, “olmuş” parfümlerden.
Bergamot, turunçgiller ve portakal çiçeğinin net olarak algılandığı bir patlama ile açılıyor Terre d’Iris. Etkileyici olduğunu söyleyebilirim. Hatta wow faktörü olan kokular arasında bile göstermekte sakınca görmüyorum. TdI’nin baştan sona soğuk bir hissiyatı var. Açılışın hemen ardından bu soğuk hissiyatın nedeninin içeriğindeki iris (zambak) kullanımı olduğu anlaşılıyor.

Parfüm orta notalara doğru yol alırken irisin başrolde olduğu net olarak anlaşılıyor. Alttan alttan gelen meşe yosunu ve reçine ise kokuya maskulen dokunuşları yapıyor. Başlangıçta çiçeksi bir yapıda seyreden TdI, odunsu bir karaktere bürünüp kullanıcısını şaşırtıyor. Tam da bu noktada Lyn Harris’in usta bir yorumla uniseks kullanılma son derece uygun bir parfüm yarattığı anlaşılıyor. Nadir gözlenen, takdir ettiğim bir hadise.

Tatlı notalarla desteklenmedikçe iris’in başrolde olduğu parfümlerin genelde soğuk bir hissiyatı olur. TdI’de de böyle bir durum söz konusu. Hatta biraz topraksı soğuk bir hissiyat bu. Bir de resmi notalarda yer almasa da Terre d’Iris’i her kullanışımda hindistan cevizini andıran bir şeyler algılıyorum. Belki de soğuk hissiyatından dolayı yaza olan özlemimi çağrıştırıyordur bana. 


Drydown’da ise paçulinin naif yorumlarından biriyle desteklenip neredeyse başladığı gibi sonlanıyor hikaye. Fark edilirliği gayet iyiyken kalıcılığı ortalama aralıkta seyreden bir parfüm.

Terre d’Iris hem kendimde hem de karşı cinste koklamaktan hoşlandığım ender kokulardan. Kimseyi rahatsız etmeyecek tarzıyla ofis ortamında rahatlıkla kullanılabilecek, soğuk havalarla arası pek de iyi olmayan son derece başarılı bir parfüm.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall