25 Ocak 2014 Cumartesi

Hermès - Vetiver Tonka

Kısa ama çarpıcı bir girizgah yapayım da yorumu okumamayı seçip zamandan kazanın ya da daha da büyük bir heyecanla gelecek satırlara doğru yol alın. Terre d'Hermes'ten turunçgilleri çıkarıp vetiveri güçlendirip hafif tatlandırın, sonuç Vetiver Tonka. Her iki kokuyu deneyip de bu yoruma katılmayan varsa ya kafa yapılarımız çok farklı ya da içimizden birinin burnunda sorun var demektir. Bu noktadan sonra Terre hayranları için yeni bir serüven, hoşlanmayanlar için de Alt + F4 yolu gözükmekte.

Eğer Terre d'Hermes, Vetiver Tonka'dan önce yapılmış olsaydı Vetiver Tonka'ya Terre versiyonu derdim ancak Terre ile aralarında 2-3 yıllık fark olduğunu göz önünde bulundurursak JCE'nin "dur bakalım Vetiver Tonka'ya biraz turunçgil ekleyeyim, zaten Cartier Declaration da iyi tuttuydu. Eğer becerebilirsem kesin satış rekorları kırar, parfüm dünyasında da olay yaratır" diyip Terre'yi yarattığı aşikar.

Açılışı derinden etkilemeyen ancak puro tütünü ile gayet yerinde bir derinliği olan farklı bir vetiver yorumu Vetiver Tonka. Başlangıçta vetiver eşliğinde hafif dumanlı bir havası olan belli belirsiz puro tütünü ile tatlımsı bir yapıda ilerliyor koku. Orta notalara doğru tatlılık geri plana çekilip kafası dumanlı, ilginç bir yapı hakim oluyor. Tanımlamak pek kolay değil, denenmesi gerek... Sonrasında ise gayet düz bir yapısı var. Drydown'a doğru biraz daha klasik kabe samanı kullanımına yaklaşıp temiz bir hissiyata doğru gidiyor değişimi çok da belli etmeden.

Doğal olmasa da gayet uyumlu harika bir harman. Fark edilirlik JCE imzasını taşımasına rağmen ilk 1-2 saatten sonra oldukça ortalama bir seviyeye düşüyor ve kalıcılık da serinin diğer kokularına göre biraz geride denebilir.Günlük kullanıma uygun hatta imza kokusu yapılıp kimseyle pişti durumuna getirmeyecek bir koku Vetiver Tonka. Toparlayacak olursak Terre hayranları muhtemelen bunu da Terre prototipi olarak bağırlarına basar. Terre'yi sıradışı turunçgil kullanımından dolayı sevmeyenler ise Vetiver Tonka'yı önyargılardan arınmış olarak gönül rahatlığıyla deneyebilir. Özellikle vetiverin sabunsu hissiyatından ve keskin halinden pek haz etmeyip de yine de çekici gelenlere ilaç gibi gelecek köşeli olmayan, tatlı tonka fasülyesi kullanımıyla gourmand tarafa hafiften göz kırpıyor Vetiver Tonka. Niche tayfadan Byredo Bal d'Afrique ile net olarak benzediklerini söyleyebilirim. Hatta yan yana denetildiğinde hangisinin hangisi olduğunu anlamak çok da kolay değil. Yine de tercihimin Vetiver Tonka'dan yana olduğunu belirtmem gerekir.

Yumuşatılmış vetiver ve tatlımsı havasıyla uniseks kullanıma da uyabilecek ancak maskülen tarafa daha yakın bir koku. Şunu da belirmem gerekir ki klasik vetiver kullanımını sevip de Guerlain Vetiver, Tom Ford Grey Vetiver ya da Encre Noire tarzı bir koku bekleyenler için her ne kadar isminde bile Vetiver kelimesi geçse de hayal kırıklığı yaratabilir. Başyapıt diyemeyeceğim ancak özgün ve farklı tarzı olan en başarılı JCE kokularından biri Vetiver Tonka.

1 yorum

  1. Her ne kadar benzer olsalar da benim seçimim diğer kardeşleri Atelier Cologne Vetiver Fatal olurdu..

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall