30 Ocak 2014 Perşembe

Frédéric Malle - Angéliques Sous La Pluie

Bungee jumping yapmak istedim hep. Denk gelmedi… Kendini bıraktığında duyulan haz kaç saniye sürüyordur acaba? Cupcake bir insanı kaç dakika mutlu edebilir? En sevdiğiniz şarkının süresi ne kadar? Peki ortalama bir… Neyse anlamışsınızdır.

İyi hissetmek veya mutlu olmak için yapılan eylemlerin çoğu kısa süreli.  Parfüm kullanmak ise nispeten uzun süreli keyif veren ender aktivitelerden... Kaçımız “ama kalıcı” diye tam olarak içine sinmeyen bir parfümü alıp çıkmadı ki? Ancak zaman içinde parfüm hobisine iyiden iyiye bulaştıktan sonra öncelikler de değişebiliyor. Sadece evde koklamak için bile elde tuttuğum kokularım var desem durum biraz daha açıklığa kavuşacaktır sanırım.


Frederic Malle, önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi standartların çok dışında bir parfüm evi. Parfüme tutkuyla bağlı bir kitlenin ilgisini çeken, ulaşılması nispeten zor ürünlere sahip bir marka. Hal böyle olunca markanın parfümörleri de genele hitap kaygısıyla standart bir müşterinin bekleyeceği özellikte parfümler yapmak yerine belli bir kitleyi hedef alan özel parfümler tasarlıyor. Aksi takdirde kalıcılığı yarım saati geçemeyen bir kokunun ürün gamındaki ömrü ne kadar olabilirdi ki?

Angéliques Sous La Pluie, usta parfümör Jean Claude Ellena’nın 2000 yılında tasarladığı ilk Frederic Malle parfümlerinden biri. 14 yıldır raflarda olmasının nedeni de çok geniş kitlelere hitap etme çabası değil, belli bir kesim tarafından hayranlıkla kullanılıp takdir edilmesi. 

Hafif baharatlı, odunsu bir açılışı var Angéliques Sous La Pluie’in. Saniyeler sonra baharat ve musk ile desteklenmiş odunsu bir kokuya dönüşüyor. Parfümün adı Angelica denen melekotundan geliyor. Daha önce koklamadığım için aşina değilim ama değişik ve güzel bir havası olduğunu söyleyebilirim. Her iki cinsiyetin de kullanımına, uygun son derece yumuşak ve iyi hissettiren bir tarzı var. 

Parfümün orta notalarından ya da devamından bahsetmeye gerek duymuyorum çünkü sıktıktan 10 dakika sonra neredeyse algılanamaz hale geliyor. Odunsu hafif bir musk olarak özetleyebilirim genel karakteri. Kalıcılık yarım saat civarı diyeyim. Sonrasında fark etmek için ciddi çaba sarf etmek ya da kıyafete boca etmek gerekli.

Ortalık lolipop kokulu bayık parfümlerden geçilmezken hiç mi hiç alışkın değiliz bu tarz bir parfüme. Peki, neye güvenip de böyle bir parfüm tasarlar usta parfümörümüz? Anlatayım…

Parfüm kullanımında gözlemlediğim en büyük farklılık, kültürlerin ayrışması. Doğu kültürü yoğun, tatlı ve baharatlı tarzın dışına nadiren çıkarken batı kültürleri daha az saldırgan, hafif kokularla bizlerden daha iyi geçiniyor. Kanada’da metroya binen biri, kimseyi rahatsız etmeyeyim diye en fazla iki fıs parfüm kullanırken, Katar’lı bir iş adamının yirmi fısın üzerinde Amouage kullanıp toplantıya girdiğini biliyorum. Dolayısıyla Angéliques Sous La Pluie, bizlerin alışkın olduğu parfüm kriterlerine uymazken, bir başka ülkedeki parfüm severin imza kokusu olabiliyor. Bu noktada harika bir pazar bölümlendirmesi yapıp ürün gamını son derece geniş tutan Frederic Malle’a bir kez daha hayran oluyorum.


Angéliques Sous La Pluie, aynı seriden French Lover’ın orta notalarıyla hafif benzerlikler gösteriyor. Hatta French Lover için intense (yoğun) ASLP yakıştırmasını yapanlar var. Pek de haksız bulmuyorum. Aynı zamanda koku olarak beğendiğim ancak yine etkisiz bulduğum Penhaligon`s - Juniper Sling’i de ASLP’nin vetiverli, hafif biberli ve tatlı kuzeni olarak tanımlayabilirim.

Angéliques Sous La Pluie’yi sıcak havalar dışında ful kullanmadım. Ful kullanmak da denmez. Yarım saat kalıcılığı olan bir parfümü “çeyrek kullandım” diyelim. Bahar ve yaz aylarında biraz olsun performans alabilmek için şişeyi üzerinize boşaltıp, yanınızda da gün boyu tazelemek için ufak bir şişe taşımanız gereken bir koku olduğunu söylemem gerekir.

3 yorum

  1. Denediğini bildiğim ve markanın en popüler kokusunu,''Musc Ravageur''u neden yazmıyorsunuz Berkan bey?:) Çok isterim şahsen..Saygılarımla..

    YanıtlaSil
  2. Denemekle kalmadım. 2 yıl kadar da kullandım... Yazmak hiç aklımda değildi ama madem bu kadar sıkı bir takipçi istiyor, sıradaki FM parfümü o olacak diyeyim ;)

    YanıtlaSil
  3. Tarih,bu sözünü kaydetti :)

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall