13 Ağustos 2018 Pazartesi

Pekji - Re:Collection

2015 Yılı Niş Parfüm Raporu'nda yerli niş parfüm pazarı adına müjdeli bir haber vermiştim. Ömer İpekçi’nin kurucusu olduğu Pekji markası resmi olarak kurulmuş ve dünya çapındaki niş parfüm meraklıları arasında yavaş yavaş tanınır olmaya başlamıştı. Aradan üç yıl geçti ve Pekji yeni bir görünümle, yeni bir parfümün de yer aldığı Re:Collection serisiyle bizlerle.
 

Pekji, 2015 yılından bu yana şişelemeden etiketlemeye tamamen el yapımı mantığıyla çalışan butik bir Türk markası. Avrupalı ve Amerika’lı indie meraklılarının tanıdığı ve el üstünde tuttuğu eski seri, Re:Collection adı altında güncellemeler ve tamamen değişen tasarımlarla daha geniş kitlelere ulaşma yolunda ilerliyor. Beş parfümden oluşan Re:Collection'da yer alan parfümler Extrait ve Eau de Parfum konsantrasyonunda, 50ml olarak pazarlanmakta. Yüksek kalitede hammaddelerin ağırlıklı olarak kullanıldığı ürünler, parfüm tutkunu birinden bekleneceği gibi özellikli ve özgün tasarımlar. Peki, Ömer’in gerçek bir parfüm tutkunu olduğunu nereden biliyorum?

Ömer İpekçi

Ömer’le tanışmamız, dolar kurunun 1.5TL - 1.6TL bandında seyrettiği yıllara denk geliyor. Hani şu Aventus’un yeni çıktığı, ülkede satılan niş parfüm markalarının bir elin parmaklarını geçmediği dönem… Parfüm Tutkusu Forumu’nda tanışmış, pis ve kirli parfümlere olan ilgimiz sayesinde arkadaş olmuştuk. Amouage Attar’ların, Serge Lutens’in üretilmeyen parfümlerinin peşinde koşar, birbirimize numuneler yollardık.  Ömer, al şunlara bir bak demese Edmond Roudnitska’nın başyapıtı Ocean Rain’i nasıl deneyecek, Montale’in biraz olsun kaliteli parfüm ürettiği dönemdeki en kirli parfümü Aoud Cuir d'Arabie’den nasıl haberim olacaktı? Güzel zamanlardı güzel!

 Eumer'in arkasında yer alan, Ömer'in kendi el yazısıyla hazırladığı görsel

Yıllar geçtikçe Ömer parfüm tutkusunu ileri boyuta taşıdı ve parfüm denemeleri yapmaya başladı. Kısa zamanda değme parfümörlere kafa tutacak seviyeye gelen Ömer’in 3-4 yıl önce yolladığı paketi açtığım gün hala dün gibi aklımda… Özellikle Ruh, Holy Shit ve inanılmaz deri parfümü olan Cuir6, ummadığım kadar başarılı parfümler idi. O zamanlar Ömer ne markasını tanıtıyordu, ne fuarlara katılıyordu ne de ünlülere parfüm yollayıp fotoğraf paylaşmalarını bekliyordu... Üç yıldır üretimde olan parfümlere ancak derinlemesine parfüm meraklıları ulaşabilir durumdaydı.

Geçtiğimiz aylarda telefonum çalana kadar Ömer’in Pekji’yi boşladığını düşünüyordum ki tam tersine, Bruce Wayne misali kapanıp hazırlık yaptığını öğrendim. Pekji markası yeni ve daha profesyonel bir kimliğe kavuşmuş, şişe tasarımından kutulara, parfümlerin içeriklerinden IFRA standartlarına uyuma kadar hummalı bir çalışmanın sonucu kusursuz olmuştu.


Remastering edasında eski koleksiyonun köşelerini törpüleyen Ömer, günlük hayatta kullanılabilecek kadar rafine, derinlemesine niş parfüm meraklılarının beklentilerini karşılayabilecek kadar da özellikli bir koleksiyona imza atmış durumda. Girişte bahsettiğim gibi yoğun konsantrasyonunda (Eumer ve Ruh EdP, kalanlar Extrait) olan parfümler ustalıkla harmanlanmış, derinliği ve hikayesi olan kokular. Koleksiyonda yer alan beş parfüm şöyle;

Eumer, pekji.com’da odunsu aromatik turunçgil parfümü olarak tanımlanıyor. Ömer’in kendi adını taşıyan tasarımı, bol anason ve bergamotla Ege kıyısında keyfe keder bir akşamüstünü tasvir ederek açılıyor. Azar azar zeytinyağlılardan tadarken, esintiyle gelen hoş bir deniz kokusu vardır ya işte Eumer öyle bir parfüm. Fıtratı gereği serinin diğer tasarımlarına göre düşük performansa sahip parfüm, tazelendiğinde insanın ruhunu besleyecek kadar berrak bir kompozisyon.


Ruh, gül, kahve ve safran etrafında dönen, baharatlar ve tütsü ile zenginleşmiş muhteşem bir oryantal. Salt arap yarımadasını hedeflemeden dengeli ve kaliteli gül yorumunun öğretisini ortaya koyan Ömer, denk geldiğim en kaliteli gül parfümlerinden birine imza atmış durumda. Re:Collection öncesi eski versiyonu denediğimde de hayran kalmıştım, şimdi de hayran kalıyorum Ruh’a!


Odoon: Adından anlaşılabileceği gibi odunsu bir parfüm olan Odoon, kereste atölyesi sertliğinde açılan, zaman zaman kremamsı sandala zaman zaman kuru sedire dönüşen, ağacın reçinesinden yaprakların yeşillenmeye başladığı döneme kadar odunun her aşamasını anlatan bir parfüm. Kompozisyonda kullanılan hammaddelerin kalitesi, Odoon’u janrının tepe noktalarına yerleştiriyor. Parfümün kalıcılık değerleri ise odunsu yapıdaki birçok ürünün fersah fersah ötesinde...


Battaniye, misk, paçuli ve amberin şahane bir örneği. Re:Collection serisisindeki favorimden olan Battaniye, sonbahar ve kış kullanımına uygun bir parfüm. Yoğun açılışının ardından konforlu bir kompozisyona evrilen, konsantrasyonuna rağmen sürekli değişim gösteren Battaniye, her iki cinsiyetin de favorisi olmaya aday.


Zeybek: Çiçeksi ve hayvansı fujer olarak tanımlanmakta. Kuru otlar, lavanta, alttan alta gelen üç distile anason suyu hissiyatı, tütün ve deri ile deyim yerindeyse Cumhuriyet tarihini tasvir eden Zeybek, zengin ve benzersiz bir parfüm. Efelerin parfümü, hem serinin maskülen hissiyatı en yüksek hem de en zor tasarımı. Niş parfüm hadisesine derinlemesine giren meraklıların başucu yapıtlarından biri olarak göreceği asi lavanta yorumu, son yıllarda beni en çok etkileyen parfümler arasında yer alıyor.


Ömer’in parfümlerinden herhangi biri için “eh bunu da pek sevmedim”, “kar amaçlı jenerik parfüm” ya da “nazar boncuğu olsun” gibi ifadelerin hiçbirini kullanamıyorum. Çünkü her biri yoğun bir emeğin sonucu olan, belki de yıllarca kafa yorularak mükemmelleştirilmeye çalışılmış özgün parfümler. Markanın ticari bakış açısından uzak bir parfüm tutkunu tarafından kurulduğu, serinin tüm parfümlerinden anlaşılıyor.


Pekji, Nishane ile birikte uluslararası platformda ülkemizi başarıyla temsil eden bir marka. Yurt içinde ise, böylesine yüksek çıtayla kaliteden ödün vermeden yapılan başlangıcın, kısa sürede hak ettiği ilgiyi göreceğine hiç şüphem yok.

NOT: Pekji Re:Collection önümüzdeki günlerde Harvey Nichols’larda satışa sunulacak.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall