26 Nisan 2014 Cumartesi

Clive Christian - X for Men

Patek Philippe saat, Mont Blanc kalem ya da Vertu cep telefonu gibi ürünlerin tüketiciye sağladığı asıl fayda, ürünün temel işlevinden çok statü sembolü olarak değerlendirilmesi... Suyun bile tasarım şişede satılan lüks sunumu olur da parfümün olmaz mı? Olur tabiki! Clive Christian, Puredistance ve Xerjoff gibi markalar, parfüm dünyasının çekinceyle yaklaşılan statü sembolleri.

Clive Christian, parfüm dünyasında kutuplaşmalara neden olan İngiliz kökenli bir niş parfüm evi. Kutu tasarımlarından kapaklarındaki detaylara kadar tepeden tırnağa lüks sembolize ediliyor. Parfümleri statü sembolü olarak lanse ettikleri, kokuların geri planda kaldığı bir pazarlama stratejileri var. Dolayısıyla Clive Christian, parfüm meraklılarından ziyade gösteriş meraklılarını hedef alan bir tutum sergiliyor. Hal böyle olunca denemek bile gelmiyor insanın içinden…
Clive Christian X, bugün ne denesem diye düşündüğüm bir zamanda, düşük beklentiyle deneyip hayran olduğum bir parfüm. Hoş, tasarımcısının Geza Schoen olduğunu bilsem çok daha önce tanışmak isterdim. Her neyse… Geç tanıştık ama çabuk kaynaştık!

Clive Christian X’in açılışını tarif etmek çok zor. Meyveler, çiçekler ve odunsu notalar… Tasvir edilemeyecek kadar zengin başlıyor parfüm. Geza Schoen’in yaptığını bilmesem “Roja Dove’un tarzı bu!” diyerek havaya girerdim. Seviyorum parfümörlerin tarzını incelemeyi ve tahmin yürütmeyi… Ananas hissediliyor baskın olarak. Öyle “20’li yaşların başı, meyveli olayım da karşı cinsi etkileyeyim” tarzı bir ananastan bahsetmiyorum. Gayet olgun, tatlılığı yok denecek kadar az, sadece aromasının hissedildiği şahane bir ananas kullanımı mevcut parfümde.

Açılıştan kısa bir süre sonra tarçın ve reçine yoğun olarak hissediliyor. Biber ve hafif yasemin geliyor bir yandan… Clive Christian X resmen doğru notaların, doğru oranda bir araya geldiği sihirli bir karışım!


Ortalara doğru odunsu notalar kendini gösteriyor. Normalde hiç de iyi anlaşamadığım meşe yosunu ve sedir hissediliyor. İkisinin de sertliği tarçın ve reçine ile başarıyla dengelenmiş. “Eski kafa notaların modern kullanımı - ileri uygulamalar” dersi vermiş Geza Schoen.

Ortalardan sonra Clive Christian X pek değişim göstermiyor. Zaman zaman bazındaki amber ve laden reçinesi hissediliyor. Başladığı gibi koyu ve zengin bitiyor parfüm. Oturaklı havayı, parfümün her fazında hissetmek mümkün.

Geza Schoen, Clive Christian X’i tasarlarken 80’lerden başlayıp 2000’li yıllara kadar erkek parfümün evrelerini ele almış. 80’li yılların meşe yosunu - sedir tarzından başlamış, 90’lı yılların meyve akımına, 2000’li yılların tarçın - amber kombosuna kadar tarihsel bir gezintiye çıkmış. Sonunda da bütün bu notaların en kaliteli hallerini doğru oranlarda harmanlamış. Ne yaptığının farkında olarak bu tarihsel yolculuğun bedelini de yüksek tutmuş. İlk kez bir yazımda parfümün fiyatından bahsettirecek kadar yüksek hem de…


Clive Christian X’e çok benzeyen bir parfüm bilmyiorum. Ancak tarçın, meşe yosunu, laden reçinesi kullanımlarından ve verdikleri hissiyattan ötürü Puredistance - M ile aynı sınıfta görüyorum. M, X’in daha odunsu ve derili hali bana göre.

Clive Christian X’in kalıcılığı oldukça yüksek. Sabah sıkıldığında gün boyu kendini hissettiriyor. Fark edilirliği ise ilk birkaç saat oldukça güçlüyken sonrasında ortalama değerlere iniyor. Bu bağlamda, böylesine zengin ve iddialı notaların bir araya geldiği bir kompozisyonda tek eleştirim, parfümün fark edilirlik değerine... Ne yalan söyleyeyim, daha iyi olmasını beklerdim. 

Geza Schoen parfüm yapmayı biliyor... Ormonde Man ve Ormonde Woman ile de, Escentric Molecules ile de kanıtladı bu hadiseyi! Clive Christian X de, eski kafa maskulen meraklılarından, modern tatlı - odunsu parfüm severlere kadar her kesime hitap eden, Geza'nın bir başka başyapıtı. Hem günlük kullanıma, hem de özel zamanlara uygun güvenli ve etkileyici bir yapısı var. Bütçeyle ilgili bir sorun yoksa, “tek parfümüm olsun, özel olsun” diye düşünenlerin arayışına son verebilecek kadar güzel bir parfüm.

3 yorum

  1. ormande mani demek aynı parfümör yapmış.şu an düşününce evet benzer bir tarz var hakikaten iki parfüm arasnda kremsi odunsu his gerçektende benzer.Ormande man günlük kullanıma uygun parasını hak etmemesine rağmen hoş bir parfümken,Clive X bana göre kullanımı zor kötü ve boğucu bir koku

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Clive christian lar icin yaptigin analiz cok dogru.Kaliciliklari tatmin eder seviyelerde olsa bile bu paralari cok iddiali farkedirlik degerleri beklerdim. Zaten kullanan bircok kiside bundan dem vuruyo forumlarda, statu sembolunu one cikarip parfum kalitesine yogunlasmayan tipki roja dove gibi overrated bir marka oldugunu dusunuyorum. Ne yalan soyleyim ormonde jayne ve bois 1920 gibi ingiliz markalarin tamaminda fark yaratan beni benden alan kalicilik ve farkedirlik her 2 sinde gumbur gumbur sallayan bir kokuya rastlamadim. Italyan ve fransiz parfum evleri bu alanda birkac gomlek ustun.

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall