5 Nisan 2014 Cumartesi

Houbigant - Fougère Royale (2010)


Klasikleşmiş şarkıların farklı bakış açılarıyla yeniden yorumlanmasını dinlemekten oldukça keyif alıyorum. Eskiye dair bir takıntım olmadığından bazı şarkıların cover’larını orijinal hallerinden bile daha çok beğenirim. Parfümü de, lisans hadiselerini bir kenara bırakırsak müzik kadar yeniden yoruma açık bir sanat olarak görüyorum. Nitekim Houbigant da benimle aynı fikirde olacak ki 1882 yılında çıkardıkları Eau de Cologne konsantrasyonundaki erkek parfümlerini 2010 yılında Eau de Parfum konsantrasyonunda tekrardan yorumlamışlar.


Houbigant, Jean-François Houbigant tarafından henüz 19 yaşındayken temelleri atılan ve kökeni 1775’e kadar uzanan Fransız bir parfüm evi. 2010 yılında piyasaya sürdükleri klasik erkek parfümleri Fougere Royal dışında herhangi bir parfümlerini deneyemediğim için marka hakkındaki öznel yorumlarım oldukça kısıtlı. 1882 yılında üretilen Fougere Royal’i 2010 yılında Eau de Parfum konsantrasyonunda tekrar yorumlayan isim John Varvatos’un baş parfümörü Rodrigo Flores-Roux.

Çok keskin lavanta ve bergamot ile açılıyor Fougere Royale 2010. Öyle rafine bir lavanta da değil. Eski kafa erkek parfümlerinde rastlanan acı bir lavanta… O kadar tanıdık geliyor ki kokusu, 80’li yıllarda popüler olan erkek parfümlerini andırıyor bana. Kilian - A Taste of Heaven’ın açılışındaki lavantaya eski kafa demiştim ya, bu onun yanında mağara kafa…

Dakikalarca açılışın en çok hangi parfüme benzediğini anımsamaya çalışırken karanfil çiçeği ve tarçın kendini belli ediyor. Halen eski kafa tarzda devam etse de zenginleşmeye başlıyor parfüm. Alttan alttan daha da değişeceğinin sinyallerini veriyor.

Fougere Royale kâğıtta ve tende çok farklı kokan bir parfüm. Aynı anda sıkıldıktan sonra, farklı zaman aralıklarında koklandığında aynı tarzda farklı iki parfüm gibi kokuyor (deneysel araştırma tasarımıyla bozdum kafayı, takılmayın fazla). Rodrigo Flores-Roux, kokuyu öylesine derin yorumlamış ki, parfüm kâğıtta potansiyelini belli edemezken tende boyut boyut ilerliyor.


Ortalara doğru ilerlerken parfümün asıl karakterini oluşturan meşe yosunu ve sardunya ağırlıklı olarak hissedilmeye başlıyor. Tarçın ve oldukça hafif gelen bergamot ve lavanta da hala destek kuvvet konumundaki notalar olarak harmana eşlik ediyor. Parfümün açıklanan notalarında amber, paçuli ve tonka fasulyesi gibi karakteristik notalar yer alsa da kullandığım süre boyunca hiçbirini algılayabildiğimi söyleyemeyeceğim. Tarçının etkisini sonlara kadar sürdürmesi ise harmanı zenginleştiren ve kararında bir tatlılık sağlayan güzel bir hadise. 

Fougere Royale’e eski kafa dedim ya, zaten kâğıt üzerinde meşe yosunu, lavanta ve sardunya notalarından modern bir şey beklemek doğru değil. Kaç tane fujer tarzda parfümde modern bir dokunuş mevcut ki adı Fougere Royale olan bir eski kafa olmasın? Bu yüzden Fougere Royale’i denemeden önce ne ile karşılaşılacağının bilinmesi lazım. Ortamlarda yazılanların gazıyla genel beğeniye hitap eden yenilikçi bir parfüm bekleyenler büyük hayal kırıklığına uğrayacaklardır.

Meşe yosunu ve lavantanın ağırlıklı olarak hissedildiği fujer tarzda denk geldiğim en kaliteli parfümlerden biri Fougere Royale. IFRA kısıtlamaları öncesi markaların serbestçe takıldıkları dönemi andıran, neredeyse powerhouse tarzında bir parfüm. Hatta kalıcılığı ve fark edilirliği günümüz parfüm standartlarına göre ayarlanmamış olsa rahatlıkla powerhouse tabir edebileceğim bir kompozisyon.


Fougere Royale günümüz parfüm dünyasında önemli bir boşluğu dolduruyor. Niş parfüm firmaları bile satış kaygısıyla eski kafa parfüm üretmekten çekinirken; Houbigant, Fougere Royal’i tekrar yorumlamakla tarzlarından ödün vermeden halen pazarda varlık gösterdiklerini kanıtlıyor

Yaş kategorizasyonunu doğru bulmasam da 80’li yılları andıran tarzıyla 40’lı yaşların üzerinde ya da retro hadisesine takılmış parfüm kullanıcıları için pazarda bulunabilecek en kaliteli örneklerden birine imza atmış Houbigant. Etkileyici olmaktan ziyade, zengin ve kaliteli harmanıyla günlük parfüm arayışında olanların denemesi gereken başarılı bir ”yeniden” yorum Fougere Royale.

1 yorum

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall