23 Nisan 2014 Çarşamba

Memo - Irish Leather

İsim koymak zor bir hadise... Her şey değişim gösterirken, belki de tek değişmeyen isim. Tüketici söz konusu olduğunda, ürüne ya da markaya karşı tutumu etkileyen en önemli değişkenlerden biri konumunda isim. Pazarlama departmanlarının isim belirleme sürecinde etraflıca düşünmesi, hatta gerekiyorsa ön pazarlama araştırması yapmaları taraftarıyım. Zira tüketicinin zihninde canlanan ile karşılaştığı ürün arasında büyük bir farklılık olması, satın alma sürecini olumsuz etkilemekte.

Memo, 2007 yılında pazara girmesine rağmen oldukça hızlı genişleyen dağıtım ağına sahip Fransız bir niş parfüm evi. Memo’nun ürün gamını, markanın kurucularının seyahatleri sırasında etkilendiği mekânlarla bağlantılı parfümler oluşturuyor. Serinin tüm parfümleri Clara Molloy ve Alienor Massenet tarafından tasarlanıyor. Clara Molloy, eşi John Molloy ile birlikte Memo markasının kurucusu. Alienor Massanet ise designer markalara parfüm tasarlayan, deyim yerindeyse piyasa işi çalışan bir parfümör. Irish Leather da Alienor Masaanet imzası taşıyan, markanın 2013 yılında çıkardığı Cuirs Nomades serisinin iki parfümünden biri.


Bolca ardıç meyvesi ve biber ile açılıyor Irish Leather. Erkek parfümlerinin üst notalarında oldukça yaygın kullanılan bir nota olduğu için, başlangıç tanıdık geliyor. Ardıcın hâkim olduğu uzunca bir sürenin sonunda hafif tatlılığıyla tonka fasülyesi hissedilmeye başlıyor. Doğrusunu söylemem gerekirse, tonka fasülyesi pek de iyi anlaşamadığım notalardan biri... Yapay bir tatlılık hissi uyandırıyor bende. Ağırlığını azaltmak için içi boşaltılan elektro gitar gövdelerini çağrıştırıyor (Aklımın müzik ve parfüm arasında gidip geldiği doğrudur).

Irish Leather’da tatlı bir amber kullanımı var. Tonka fasulyesinin de tatlılığı eklendiğinde neredeyse gourmand tarafa göz kırpıyor parfüm. Neyse ki ortalara doğru alttan alttan iris de hissedilmeye başlıyor ki harman biraz olsun dengeleniyor.

Parfümün adı Irish Leather değil de Irish Juniper olsaydı daha iyi olurmuş. Zira İrlanda’da bolca ardıç meyvesi de yetişmekte. Uygunsuz da olmazmış hani… Peki, nereden geliyor bu parfümün adını değiştirme isteğim? Irish Leather’da deri yok! Varsa da ben hissetmiyorum. Öyle “parfümör o kadar yumuşak bir deri kullanmış ki, harmanla oldukça iyi karışmış” hadisesi falan değil. Net olarak hissetmiyorum!

Memo'nun kurucuları John Molloy ve Clara Molloy

Irish Leather ardıç meyvesi hâkimiyetinde devam eden bir parfüm. Alt notalara kadar olan değişimi de oldukça başarılı. Ancak deri meraklılarının bu parfüm için heyecanlanması, net olarak hayal kırıklığıyla sonuçlanacaktır. Zira irisin keskin hissiyatı bile deri notasını daha çok çağrıştırıyor.

Irish Leather’ın ortalarından sonra bolca Iso E-Super algılanıyor. Diğer notaları bastıran, biraz ayarı kaçmış bir kullanım diyebilirim. Sonlara doğru tonka fasulyesinin tatlılığı devam ederken, Iso E-Super’den başka bir nota hissedilmez oluyor. Hala kendimi zorluyorum deriyi hissetmek için… Uslu bir çocuk olursak bir gün şirinleri de görebilecektik değil mi?

Parfümün fark edilirliği ortalamanın biraz üzerinde seyrederken kalıcılığı oldukça iyi. Iso E-Super’in etkisiyle gün boyu kendini hissettiriyor. Bahar aylarına uygun bir parfüm olarak görüyorum Irish Leather’ı. Ne çok soğukların, ne de bunaltıcı sıcakların parfümü…

Irish Leather, son zamanlarda denediğim ve oldukça beğendiğim Byredo 1996’ya benziyor. 1996 da, iris, ardıç ve derinin ağırlıklı olarak hissedildiği bir parfüm. Irish Leather’ın daha zengin harmana ve daha keskin hatlara sahip hali diyebilirim. Irish Leather’ın andırdığı diğer bir parfüm ise Divine - L'Homme de Coeur. Ardıç meyvesi kullanımlarının oldukça benzer olduğunu söyleyebilirim.


Irish Leather; genel beğeniye hitap eden, güvenli yapısıyla ortam ve mekân ayırt etmeden kullanılabilecek bir parfüm. Kendi zevkim doğrultusunda fazlaca özellikli bulmadığım bir kompozisyon. İsminde deri olup da harmanında deriden eser bulamamam da, yaşadığım hayal kırıklığının en büyük sebebi…

2 yorum

  1. Veee, yine ben.. African ve İtalian leather yorumlarınızı alabilir miyiz? Özellikle Afrikalı olanı çok cezzab..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memo'nun bütün leather serisini seviyorum. Russian, Italian, Irish... şeklinde sıralayayım, siz anlayın :)

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall