26 Ocak 2014 Pazar

Amouage - Jubilation XXV Man

Engin maddi kaynakları olduğu için piyasanın en iyi parfümörleriyle çalışabilen, genel olarak arap esintili diyebileceğimiz ancak gündelik kullanılabilecek kadar da modern, bağımlılık yaratan kokular üreten, en yüksek fiyatlı parfüm evlerinden biri Amouage.

Umman menşeli Amouage'ın "signature" diye tabir edilen "imza" notası tütsü. Tütsüyü her seferinde değişik notalarla harmanlayarak birbirinden farklı ancak her birine sahip olmaya değecek nitelikte güzel kokular ürettikleri için Amouage; tanışanın maddi, tanışmayanın ise manevi zararının büyük olduğu, harika bir pazarlama departmanına sahip marka.

Niş pazarlama stratejisini belirleyip de kokularını kadın - erkek diye sınıflandıran ender markalardan biri Amouage. Ancak belirtmem gerekir ki özellikle kadın diye pazarlanan kokularının bir kısmı ekrkek kullanımına da son derece uygun. Hatta Lyric Women'ın, Lyric Men'den daha erkeksi olduğunu net olarak iddia ediyorum! Herneyse...

Jubilation hakkındaki yorumumu tamamlamadan birçok kez revize ettim. İlk deneyişimde aldığım notlarla oluşturmuş olsaydım bu yazıyı, daha farklı bir sonuç çıkardı. O yüzden genel olarak tüm Amouage kokuları mümkünse bikaç kez ful kullnımdan sonra yargılanması gereken ürünler.


İlk tanışmada ağır olduğuna inandığım açılışı periyodik olarak koklamak için resmen elimdeki kokuyu boşa harcıyorum. Sıcacık meyveler ile tütsü eşliğinde yoğun bir açılış yapıyor Jubilation. Cennetten çıkma diye tabir etsem kullanıcılarından itiraz edenin çıkacağına inanmıyorum. Kimileri eski kafa bulsa da birçok kokuyu eski hissiyatlı diye kenara iten, burun kıvıran beni bile derinden etkileyebildiğine göre ya zevkim değişiyor, ya da kendini gayet modern dünyaya adapte edebilmiş gayet güzel bir eski kafa ile karşı karşıyayız.

Böğürtlen ve üzümsü (yeni bir sözcük kazandırdım) kırmızı meyvelerle tütsüye, baharatlar da eşlik ediyor orta notalara doğru. Aslına bakarsanız faz değişimlerini teker teker anlatıp da kokuyu sıradan bir yazım tarzıyla fazlaca boğmak da istemiyorum. Bilin ki açılışı seven, bir ihtimal orta notaları daha az sevse dahi, drydown'a doğru fikri tekrar değişip doğru yolu bulur. Ayrıca içindeki bağırmayan ancak son derece etkileyici bir hava katan oud kullanımı da kokuyu son derece özel kılan ayrıntılardan biri. Şahsi yorumum özellikle soğuk havalarda insanın içini ısıtan, alıp başka diyarlara götüren, soğukta kalorifer yaktırmayan bir koku olduğu yönünde Jubilation'ın.

Jubilation, Comme des Garçons için harikalar yaratan; L'Artisan Parfumeur, Penhaligon's, Eau d'Italie ve Frapin gibi önde gelen niche markalar için hatrı sayılır kokular üreten, ne yapsa takip edilesi bir tasarımcı olan Bertrand Duchaufour'un elinden çıkma. Henüz denemediğim kokuları var ancak L'artisan için yarattığı şaheserler ve Jubilation'dan sonra ciddi ciddi ilgimi çekiyor ve parfümleri denenecekler listemde üst sıralarda.


Amouage Umman kökenli bir firma olduğundan arap tarzını taşıması gayet normal ancak kesinlikle hacı yağı kıvamında bir koku değil. İlla ki designer tayfadan bir şeye benzetmek isteyenler smooth YSL M7 diyorlar ama bana kalırsa M7 bununla kıyaslanamayacak kadar ağır bir koku ve ufak tefek nota benzerlikleri dışında hiçbir alaka bulamıyorum. Sıcak havalarda dozajı iyi ayarlanmazsa ağır kaçabilir, o yüzden kullanımına diğer parfümlere kıyasla biraz daha dikkat etmek gerekiyor. Kalıcılığı şahane iken yaklaşık bir, bir buçuk saat sonra tene yaklaşmayı tercih edip "Ortamdakileri etkiledik, bu kadar yeterli. Bundan sonra yaklaşanları hipnotize ederim." diyip gerisi "bende" diyor koku.

Özetle uygulanışı tecrübe edildikten sonra günlük kullanıma da uyabilecek ancak özel anlarda, davetlerde ve akşam yemeklerinde ortadoğu prensi gibi hissettiren bir baş yapıt Jubilation. Kaçıncı baskı oldu bilmiyorum ama yorumun sonunda tekrarlamayı gerekli buluyorum, bu tür kokuları ilk izlenimle yargılamamak yapılabilecek en doğru hareket.

5 yorum

  1. Amouage parfumlerinden Jubilation,Epic,Memoir ve Interlude deneme fırsatı buldum. Hepsi cok kaliteli, zengin parfumler ama sanki Jubilation digerlerinde 1 tık daha hosuma gidiyor. Nasıl desem bir takım kuracak olsam kaptan Jubilation olurdu herhalde. Hepsini donusumlu olarak zevkle kullanıyorum. Her parfum sever bence mutlaka Amouage denemeli...

    YanıtlaSil
  2. Jubilation benim de bir aralar favorimdi. Hatta Reflection, Epic, Jubilation ve Memoir sırasıyla favorilerim oldu. Halen bayrak Memoir'de...

    YanıtlaSil
  3. Sample bitti bende bir şişesini alacagim

    YanıtlaSil
  4. Reflection, Ciel ve Interlude .. <3 kalpss

    Jubilation'a 3 kez tekrar şans verip deneyeceğim, henüz yıldızım barışmadı..

    YanıtlaSil
  5. Güzel yazı olmuş.Soğuk günlerde sımsıcak bir atkı gibi sarıyor ve sarmalıyor.Böyle aklımda kalmış.

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall