2 Mart 2014 Pazar

Histoires de Parfums - Ambre 114

Şefler arasında bir yarışma düzlendiğini ve bilinen bir sebzeyi kullanarak yemek yapmalarının istendiğini düşünün… Ana malzemenin yanına başka malzemeler de koyabilecekleri söylenmiş olsun. İçlerinden birkaçı, aşina olduğu diğer malzemelerin daha yoğun olarak hissedildiği yemekler yaparken, bazıları da ana malzemesi bilinen bir sebze olduğu için oldukça sıradan bir yemek yapacaktır. En yeteneklileri ise, sebzenin tadının net olarak alındığı ama son derece lezzetli, referans yemek diye tarifi verilecek işlere imza atacaktır.

Zengin harmanların yanı sıra tek nota ağırlıklı parfümler de yıllardır parfüm severlerin beğenisine sunulmakta. Iris, vanilya, sümbülteber, yasemin, paçuli, sandal ağacı, gül, vetiver, turunçgiller ve amber birçok markanın tema parfümü tasarladığı bilindik notalar. Tema parfümler, kimi zaman pazardaki onlarca rakibi arasında silinip giderken, kimi zaman referans olarak gösterilen, beğenilmese bile takdir edilen bir mertebeye ulaşıyor. Histoires de Parfums Ambre 114 de bilinen bir nota üzerine kurulu, referans kabul edilebilecek başarılı bir parfüm.


Histoires de Parfums’ın baş parfümörü Gérald Ghislain, Ambre 114’ü Magali Senequier ile beraber tasarlıyor. Magali, Gérald’ın yan projeleri olan cupcake temalı Alice & Peter ve havaalanı pazarını hedef alan The Scent of Departure markalarında da yardımcı parfümör olarak yer almakta. Parfümün ismindeki 114 rakamı ise, bileşiminde bulunan 114 elementi ifade ediyor.

Baharatlı, yoğun bir açılışı var Ambre 114’ün. Kimyon ve muskat kendini belli ediyor. Açılışı koklatılıp da Amouage’ın yeni parfümü olarak lanse edilse, yadırgayan çıkmayacaktır… Kendini standart parfüm kalıplarıyla sınırlandırmış birçok kişinin ağır bulacağı açılışın ardından, parfümün karakterini oluşturan amber hissediliyor. Baharatlar da orta notalara kadar uzun bir süre ambere eşlik ediyor.

Gérald Ghislain’in orta notalarda destekleyici olarak kullandığı paçuliyi zekice buluyorum. 1740 yazımda da bahsettiğim gibi, parfümleri oldukça kışkırtıcı hale getirmekte. Yardımcı oyuncu olan vanilya da bu fazda harmana dâhil oluyor ve Ambre 114, ayarı tutturulmuş bir amber - vanilya parfümü haline dönüşüyor. 
Her ne kadar Ambre 114’in bileşiminde 114 element kullanıldığı iddia edilse de parfümün lineer yapıda ilerleyen karakteristik bir amber - vanilya yorumu olduğunu söylemek mümkün. Bu bağlamda günlük kullanımda yoğunluğu ile kullanıcısını sıkabilecek bir parfüm. Sonlara doğru belli belirsiz algılanan tonka fasülyesi ve musk da element sayısını 114’e tamamlamak için biz de buradayız diyor. 

Ambre 114’te çok sevdiğim, kaliteli bir vanilya kullanımı var. Tatlılığıyla gourmand tarafa göz kırpan bir parfüm. Ne piyasadaki çoğu amber parfümü gibi boğucu ne de tatlı tayfanın birçoğu kadar bayık buluyorum Ambre 114’ü. Köşeleri olmayan, oldukça dengeli bir tasarım. 

Ambre 114, amber meraklıları tarafından oldukça sevilen bir parfüm. Benim de Neil Morris - Burnt Amber, Tom Ford - Amber Absolute ve Amouage - Opus 6 ile birlikte en beğendiğim amber yorumlarından biri. Kalıcılığı da birçok amber kokusu gibi son derece başarılı. Satıcıların dilinden düşürmediği “Alt notalarda kalıcılığı arttırmak için amber kullanılmış” ifadesi de buradan geliyor.


Ambre 114, hem kadına hem de erkeğe yakışan başarılı bir kompozisyon. Yoğun olmasına rağmen konforlu bir parfüme imza atmış Gérald Ghislain. Oldukça fark edilir yapısıyla bolca iltifat toplayan Ambre 114, soğuk havalarla iyi anlaşan, insanın içini ısıtan tayfaya mensup bir parfüm. Hatta parfüm olmasaymış kazak ya da battaniye bile olabilirmiş…

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall