26 Haziran 2014 Perşembe

Il Profumo - Aria di Mare

Yaz aylarında kullanmak üzere turunçgil veya çiçek temalarının dışında güzel parfüm bulmanın zorluğu Ankara’da yeşil alan bulmak ile eşdeğer! Geriye de fazla bir seçenek kalmıyor aslında... Kalanlardan ise en sevdiklerim, deniz veya güneş kremi hissiyatı veren parfümler. Belki de yılın en güzel geçen birkaç haftasını anımsattıkları için çok seviyorumdur bu tarz parfümleri…

İtalyan güzellik uzmanı ve aromaterapist Silvana Casoli tarafından kurulan ve kendi parfümlerinin tasarımlarını yapan bir niş parfüm evi Il Profumo. Tek parfümörle çalışan birçok marka gibi Il Profumo’nun da kendine has bir tarzı var. Nitekim denediğim parfümlerinin çoğunun konsantrasyon bakımından dengesiz olduklarını düşündüğümden bana hitap eden tasarımları sınırlı... Akdenizli olmanın avantajını turunçgillerden ziyade deniz ve plaj temalı parfümlerden yana kullanan Il Profumo’nun şimdiye kadar kullandığım ve denediğim parfümleri arasında en sevdiklerim, kumsal temalı Pioggia Salata ve deniz temalı Aria di Mare.
Deniz kokusuyla açılıyor Aria di Mare. Başlangıçta doğal gelmese de birkaç dakika içinde tuzuyla, yosunuyla gerçekçi bir deniz havası yaşatıyor parfüm. Açılışına burun kıvırdığım, sonralarına bayıldığım ender parfümlerin arasına giriyor Silvana Casoli’nin şaşırtıcı tasarımı.

Deniz hissiyatı olan parfümlerde, zambağın destekleyici olarak kullanımı oldukça yaygın. Aria di Mare’nin de ortalarına doğru deniz hissiyatını gölgede bırakmayacak şekilde zambak hissediliyor. Parfümü, Frederic Malle’ın akdeniz yorumu Lys Mediterranee ile birlikte, zambak - deniz birlikteliğinin en başarılı örneklerinden biri olarak görüyorum.

Il Profumo’nun deniz tasviri Aria di Mare, lineer yapıda ilerleyen bir parfüm. Başlangıcından birkaç dakika sonra neredeyse hiç değişim göstermeyen bir yapısı var. Zambak ve sonlara doğru havayı iyice yumuşatan miskin dışında bir nota algılamak pek mümkün değil. Bana kalırsa çok da gerek yok… Deniz temalı sade ve güzel bir parfüm Aria di Mare.


Akdenizli olmanın avantajını sonuna kadar kullanan İtalyanlar, sucul parfüm işini gayet iyi biliyor! Bu kategorideki Heeley - Sel Marin’i (fazla tuzlu geldiğinden pek hoşlanmam) bir kenara bırakırsak Profumi del Forte, Il Profumo ve Profumum Roma’nın deniz temalı parfümlerinin üzerine çıkabilen bir markaya rastlamak kolay değil. Hele designer tayfaya hiç değinmeyeyim… Kullandıkları ultra sentetik hammedeler insanı denizden soğutur!

Aria di Mare’yi benzettiğim iki parfüm var. Hatta biri neredeyse aynısı… İlki Comptoir Sud Pacifique - Aqua Motu. Aria di Mare’ye biraz da kumsal hissiyatı eklenmiş daha tuzlu bir bir parfüm Aqua Motu. Ancak doğal olmayan hissiyatından dolayı pek de iyi geçindiğimiz söyleyemem. Diğeri ise Aria di Mare’nin neredeyse ikiz kardeşi olan Profumum Roma - Acqua di Sale. Yan yana karşılaştırıldığında bile aradaki farkı anlamak oldukça zor… Aria di Mare biraz daha çiçeksiyken Acqua di Sale için hafif odunsu bir parfüm diyebilirim. Aradaki en büyük fark ise, Acqua di Sale’nin neredeyse saf parfüme yakın bir konsantrasyonla daha uzun süre tende kalması ve daha fark edilir bir yapıya sahip olması. Seçim ise fiyat-performans ile doğru orantılı…

Aria di Mare, hafif bir parfüm olmasına rağmen yoğun bir konsantrasyona sahip. Dolayısıyla kalıcılığı bir yaz parfümüne göre çok iyi. Hatta Acqua di Sale ile birlikte sınıfının en iyilerinden diyebilirim… Fark edilirliği de ilk birkaç saat oldukça tatmin edici. Sonrasında da tam olarak tene yakın kalmasa da kademeli olarak düşüyor.


Deniz temalı parfümler, yaz günlerinde alışılageldik turunçgil ya da çiçek parfümlerinden sıkılanlar için son yıllarda popüler olmaya başlayan güzel alternatifler. Zira tarzı seviyorsanız ya da çekici geliyorsa Aria di Mare, uniseks kullanıma uygun ve genel beğeniye de oldukça hitap eden sınıfının en iyi örneklerinden biri!

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall