19 Haziran 2014 Perşembe

Olivier Durbano - Jade

Tek parfümörle çalışan ya da kendi parfümlerini kendi tasarlayan markalarda tüm seriyi denemek bana çok keyif veriyor. Parçaların bütünü oluşturduğundan yola çıkarak markanın karakteristik tarzını anlamam daha kolay oluyor. Hele bir de parfümörün denk gelinmesi güç, özgün bir tarzı varsa değmeyin keyfime…

Olivier Durbano, mücevher tasarımı ve parfümörlük yapan bir mimar. Aldığı eğitimden midir bilinmez, taşlara takmış bir adam… Mücevherlerini da parfümlerini de taş teması üzerine tasarlıyor Olivier. Satışa sunduğu parfümlerinin isimleri de kokuların çağrıştırdığı taşlardan geliyor. Oldukça karakteristik bir tarza sahip olan Fransız tasarımcı, kendi parfüm evini kuran bağımsız parfümörler arasında en çok takdir ettiğim isimlerden biri. Bütünlüğe sahip serinin tamamı denemeye değer, tamamı özgün parfümlerden oluşuyor. Kısıtlı muhabbetime rağmen, sıcakkanlı ve mütevazi olduğu da her halinden belli bir adam Olivier.


Yeşimtaşı anlamına gelen Jade, Olivier’in şimdiye kadar tasarladığı parfümler arasında yaz aylarında kullanıma en uygun iki parfümünden biri. Jade için yeşil çay ve nane notalarını sevenler için denk gelinebilecek en özgün tasarım desem yanlış olmaz!

Adına ve sıvı rengine yakışır biçimde yemyeşil nane ile açılıyor Jade. Elbet hatırlayan olacaktır, buharlaşan merhem Vicks’i andırıyor parfümün başlangıcı… Daha başlangıçtan Jade’in kafası dumanlı bir parfüm olduğu anlaşılıyor.

Kullanıldığı parfümlerde genelde üst notalarda olan ve bir süre sonra uçup giden bir nota nane. Nane temalı parfümleri de çok sevdiğim için bu durum benim için oldukça can sıkıcı… Nitekim Jade’de kullanılan nane, parfüm tenden ayrılana kadar kendini hissettiriyor. Tabi bunun da bir bedeli var… Jade’in harmanındaki nane, rahatsız edecek düzeyde olmasa da Frederic Malle - Geranium Pour Monsieur ya da Heeley - Menthe Fraiche’teki kadar doğal hissedilen bir nane değil.

Uzun süren nanenin hâkimiyetinin ardından kakule ve yeşil çay net olarak hissediliyor. Huzur veren yapıda, iyice yeşil bir parfüme dönüşüyor Jade. Başlardaki nanenin mentole kaçan hissiyatının da azalması dengeli bir yapı kazandırıyor. Buraya kadar anlattığım gelişimden yola çıkarak transparan bir parfüm olması beklense de, Jade oldukça yoğun bir harmana sahip. Parfümde ne orta notalardaki çiçekleri ne de alt notalardaki odunsuları ayrı ayrı algılamak mümkün değil.


Jade yeşil olduğu kadar da karanlık bir parfüm. Ortalardan sonra nispeten lineer yapıda ilerlese de bazındaki odunsulardan olacak, oldukça karanlık bir havası var. Olivier Durbano’nun tüm parfümlerinde aynı hissiyat olduğundan, tutarlılığından dolayı usta parfümörü tebrik etmek gerekir. Yaz ayları için uygun bir parfüm tasarlarken bile tarzından ödün vermemiş Olivier.

Olivier Durbano imzası olan, oldukça karakteristik bir parfümör. Serinin dokuz parfümünde de sonlara doğru aynı kişinin elinden çıktığı belli olan bir hissiyat var. Taşın üzerinde ateş yakılmış da kısa bir süre önce söndürülmüş gibi, kafası dumanlı bir hava... Niş pazarlanan bir parfüm markasının sahip olması gerektiğine inandığım ancak az sayıda markanın sahip olabildiği önemli bir özellik bu… Beğenilir ya da beğenilmez ayrı konu ancak özgün olduğu tartışılmaz!

Jade, bahar ve yaz aylarında kullanımı uygun, tamamıyla uniseks bir parfüm. Harmanındaki yeşil çay ve nane gibi uçucu notaları da uzun süre hissettirecek kadar güçlü ve kalıcı bir tasarım. Sanki Olivier üst notalarda parfümün karakterini vermiş, alt notaları da güçlendirmek için kullanmış.

Sıcak havalarda kullanıma uygun, rast geldiğim en kalıcı parfümlerden biri Jade. Fark edilirliği de ilk 1-2 saat oldukça kuvvetliyken sonrasında tene yakın kalıyor. Ancak parfümün yoğun konsantrasyonundan dolayı çok sıcak günlerde fark edilirliği daha uzun süre yüksek düzeyde devam ediyor.


Kafası dumanlı parfümlerden hoşlanan tayfa için favori olabilecek, sağlam duruşu olan marka Olivier Durbano. Jade de yeşil çay ve nane notalarını sevenler için hem yeşil hem de karanlık bir kompozisyon. Genetiğiyle oynanıp güçlendirilmiş (sentetik anlamda değil) hissiyatı ile sorun yoksa bütün yaz güvenle kullanılabilecek güzel ve özgün bir parfüm.

2 yorum

  1. Sanki biraz Loewe Esencia pour Homme'u andırdı özellikle orta notalarında, yanılıyor muyum?

    YanıtlaSil
  2. Loewe Esencia pour Homme eski kafa karakteristik bir fujer. Tarz olarak Jade ile alakaları yok. Ancak Loewe elimde yok ve epey zaman geçti son denememin üzerinden. Belki de dediğiniz gibi ortalarda hafif bir andırma durumu vardır...

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall