15 Haziran 2014 Pazar

Eau d'Italie - Sienne l'Hiver

Markaların yeni pazarlara daha önce üretmediği ürünlerle girmesine çeşitlendirme adı veriliyor. Örneğin Caterpillar’in iş makinalarından sonra ayakkabı sektörüne girmesi, çeşitlendirmeye verilebilecek bir başarı örneği. Markanın müşterilerin gözündeki mevcut imajı, girilen yeni pazar ve üretilen ürün açısından markaya rekabetçi bir avantaj kazandırıyor. 

Parfüm sektöründe yapılan çeşitlendirmeler, çoğunlukla ünlü isimlerin imajını kullanarak piyasa işi sıradan kokular tasarlamaktan öteye geçmediğinden pek dikkatimi çekmez. Eau d’Italie de doğuşu çeşitlendirme sayesinde olan bir niş marka. Ancak birçok parfüm evinden özgün ve kaliteli işlere imza atmalarından, parfüm işini ne kadar ciddiye aldıkları belli oluyor.

Eau d’Italie, İtalya’da bulunan Le Sirenuse isimli lüks otelin 2004 yılında yarım yüzyılı aşkın geçmişlerini kutlamak amacıyla çıkardıkları bir parfümün üzerine doğuyor. Marka, kendini ismini taşıyan ve İtalya’nın kokusunu yansıtan ilk parfümlerini ünlü parfümör Bertrand Duchaufour’a tasarlatarak parfüm dünyasına sağlam bir giriş yapıyor. Daha sonra da Bertrand’ın yanısıra Alberto Morillas, Daphne Bugey ve Jacques Cavallier gibi isimlerle çalışmaları, markanın sürekliliğini pekiştiren en büyük unsur.


Eau d’Italie’nin klasik İtalyan tarzın yansıtan parfümleri olduğu gibi, modern parfüm trendlerinde uçlarda bulunan tasarımları da mevcut. Markanın nitelik açısından zengin ürün gamından, her tarza uygun bir parfüm bulmak mümkün... Sienne l'Hiver, markanın baş parfümörü sayılabilecek Bertrand Duchaufour’un tasarladığı, İtalya’nın Sienne kentini anlatan özgün bir parfüm.

Menekşenin baskın olduğu yeşilliklerle başlıyor Sienne l'Hiver. Yeşil ve etkileyici… Parfümde en ufak yapaylık ya da rahatsız edici nota algılanmıyor. Tertemiz başlıyor hikâye.

Başlangıçtan bir süre sonra, köşeli bir kokusu olan sardunya, dik kenarları traşlanmış olarak hissediliyor. Sel de Vetiver yazımda bahsettiğim bu parfümde de denk geldiğim en yumuşak (smooth aslında) sardunya kullanımlarından biri mevcut.

Ortalara doğru kuru hissiyatıyla iris’in de hissedilmesiyle Sienne l'Hiver’in net olarak kır bahçelerini anlatan bir parfüm olduğu anlaşılıyor. Demek ki Bertrand’ın algısında Sienne böyle bir şehir… Doğayı şahane tasvir etmiş usta parfümör!


Sienne l'Hiver, başlangıcından sonlara kadar yeşil bir parfüm. Bertrand Duchaufour’un imzası haline gelen (bir diğer imza notası kırmızı meyveler) buhur ve laden reçinesi de ara sıra kendilerini hissettirerek harmana derinlik katıyor. Sonlara doğru menekşe ve sardunya geriye çekiliyor ve yeşilliklerle iris belirginleşiyor. “Hay” denen kuru otların da iyice hissedilir hale gelmesiyle, Eau d’Italie’nin doğa tasviri başarıyla tamamlanıyor.

Bertrand Duchaufour, çok boyutlu parfüm yapmayı seven biri. Sienne l'Hiver de derinliğe sahip, zamanla oldukça değişen bir parfüm. Faz geçişleri kullanıcıyı yormadan, gün içinde sıkılmasını engelleyecek nitelikte, son derece dengeli ayarlanmış. Temponun yükselip düştüğü set misali, iç içe geçen notalardan biri yükselirken diğeri düşüyor. Sienne l'Hiver’in hikâyesini gün boyu gözlemlemek mümkünken fark edilirliği ortalamanın biraz üzerinde seyrediyor.

Sienne l'Hiver tatlılık barındırmayan herbal (otsu mu diyeyim, bilemedim) bir parfüm. Bu yüzden çok da güvenli bir parfüm olduğunu söyleyemem ama kesinlikle gizemli bir çekiciliği var! Parfüm unisex olarak pazarlansa da erkek kullanımına daha yakın buluyorum. Tabi yine de kuru, yeşil parfümleri seven kadınlar da kendilerine yakın bulabilir. Huzur veren hissiyatıyla aromaterapi masajı gibi parfüm Sienne l'Hiver.


Her ne kadar Bertrand Duchaufour en sevdiğim parfümörlerden biri olsa da, kabul etmeliyim ki kendini tekrar eden biri... Özellikle Comme des Garçons ve L`Artisan Parfumeur için tasarladığı başarılı parfümlerin varyasonlarına çalıştığı diğer markalarda rastlamak mümkün… Bu bağlamda Sienne l'Hiver de özellikle son fazıyla L`Artisan Parfumeur - Dzonghka’yı andırıyor. Hatta yine Eau d’Italie’den Bois d’Ombrie’nin de son fazının Dzonghka’ya gönderme yaptığını söyleyebilirim.

Sienne l'Hiver farklı bir parfüm. Niş parfüm kullanan çoğunluğun beklentilerini karşılayacak kadar özellikli, “ne sıktın sen?” tarzında yorumlar alacak kadar da özgün bir çalışma. En azından Bertrand’dan başka bu tarzda ilerleyen parfümör olmadığından etrafta duyulması pek de olası değil… Kuru hissiyatı olan yeşil parfümleri sevenler için giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olan, hikâye gibi ilerleyen bir parfüm Sienne l'Hiver. Herkesin hoşlanacağı bir yapısı olmasa da seveni için imza parfümü olabilecek bütün özellikleri barındıran kaliteli bir kompozisyon.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall