31 Aralık 2020 Perşembe

Escentric Molecules - Molecule 05 / Escentric 05

2020, tüm dünya için unutulmaz bir yıl oldu. Ülkemiz; Elazığ’da deprem, Van’da çığ, İstanbul’da pistten çıkan uçak haberleri ile yeni yılı karşılaşmışken İdlib’deki şehitlerimiz ve Bahar Kalkanı Harekâtı, iki ay içinde 2020 yılının uğursuzluğunu haber vermişti. Bu sırada, “yok bize gelmez”, “gripten farksız”, “sadece yaşlılar risk altında” dediğimiz, Çin kaynaklı COVID-19 kapımızı çoktan çalmıştı. İlk vakanın 11 martta duyurulduğu ancak Sağlık Bakanı Yardımcısı’nın makalesiyle miladı şaşırtan, maske, mesafe ve hijyen ile başlayıp hasta-vaka ayrımını tartıştıran, aşı çalışmalarıyla umutlandırıp aşıların menşei ile kaygılandıran bir yıl oldu 2020. Para birimimizin epey değer kaybedip küresel salgın dolayısıyla belkemiği sektörlerin tıkanma noktasına geldiği bir yıl olduğunu da atlamamak gerekli. “Sağlık olsun” ifadesinin değerini daha iyi anladık sanırım.

Küresel normalleşmenin en erken 2021 yaz aylarında başlayabileceği konuşulurken mevsime rağmen bir yaz parfümü yazmak istedim. Birkaç ay sonrasını düşünerek umut dolalım, biraz olsun bu zor günleri unutalım. Hep derim, parfüm hadisesi sıvı mutluluk!

Escentric Moecules, Alman parfümör Geza Schoen’in kimyasal bileşenler etrafında parfümler inşa ettiği yenilikçi markası. Geleneksel anlayışla oluşturulan parfümlerin aksine hem koku hem pazarlama anlamında kalıpları yıkan Escentric Molecules serisinin son kahramanı Cashmeran.

Musk Indanone ismiyle de bilinen Cashmeran, IFF (International Flavors and Fragrances) tarafından keşfedilip tescillenen kimyasal bir bileşen. Molecule 05, renkleri öğreniyorum tadında Cashmeran’ı tanıtan ağırlıklı olarak odunsu ve baharatların hissediğildiği misk replikası. Molecule 05, serisinin diğer ürünleri gibi yalnızca Cashmeran içeren bir ürün. Escentric 05 ise Cashmeran bazlı, başlı başına bir parfüm.


Escentric 05, bergamot ağırlıklı aromatik bir başlangıç yapıyor. Bağlayıcı sentetikler sağ olsun, Geza’nın imzası haline gelen acı turunçgiller açılışın ardından uzun süre devam ediyor. Soğuk ve soyut açılan Escentric 05’in aksine, sarıp sarmalayan kadifemsi bir miskle “aa tamam bu benim sevdiğim parfümlerde aldığım koku” dedirtiyor Molecule 05.

Ortalara doğru 05 serisinin ilham kaynağı olan Cashmeran’ın da desteğiyle sedir ağırlıklı odunsular hissedilmeye başlıyor. Hatta belli belirsiz girip neredeyse kontrolü ele alıyor. Ara sıra gelen Jean-Claude Ellena tarzında futuristik incir yaprağı kullanımı, parfümün yeşil dengesini oluşturuyor.

Yaz kokteyli gibi kokan Escentric 05, Geza’nın tasarımlarına aşina olanların tahmin edeceği gibi fazla değişime uğramayan bir parfüm. Bergamotun ana karakter olduğu, incir yaprağı ve ardıcın desteklediği yeşil bir kompozisyon. Biraz Anat Fritz Tzora, biraz Ormonde Jayne Zizan, biraz The Beautiful Mind Volume 1, en çok da Biehl gs03. Tüm bu benzerlikleri imza akor kullanımına da yaratıcılığın tıkanmasına da yormak mümkün. Ben iyimser düşünen ilk gruptayım.


Escentric 05’te Cashmeran ile birlikte bolca ISO E-Super ve Ambroxan hissediliyor. Dolayısıyla burnun hissizleşmesi ve kokuya alışması olarak tanımlanan “olfactory fatigue” hadisesi fazlasıyla mevcut. 01 veya 02 kadar güçlü bir baz olmayan Molecule 05 ise tek başına kullanmayacağım ancak farklı parfümlerle baz olarak denemesi keyif veren bir ürün. Örneğin Escentric 05’te odunsu hissiyat ağır bassın isteniyorsa Molecule 05 ile desteklemek iyi fikir (adam zaten bunun için yaptı).

Soyut yapılarıyla Geza Schoen tasarımlarının çoğu, mağazada denenip şok etkisi yaratan parfümlerden değil. Dolayısıyla “parfümörün ne yapmak istediğini anlamak” için birkaç ful kullanım gerekiyor. 05 serisi de geleneği bozmamış. Bolca kullanılan ISO E-Super kaynaklı gün içinde kullananın hissetmekte zorlandığı ancak diğerlerinin burnuna çarpan Escentric 05’in performansı ortalama düzeyde seyrediyor. Her iki cinsiyetin de kullanımına uygun ve ortam seçmeyen 05’ler için en uygun zaman ise yaz ayları.

2014 yılında bahsettiğim Escentric Molecules’ları “sihir” olarak tanımlamıştım. Dolayısıyla markayla henüz tanışmamış parfüm meraklıları için halen giriş dersleri 01 ve 02. Sonrasında vaka sayılarındaki düşüşle birlikte 05’e geçilebilir. Online devam edeceksek numara fark etmez, bağlantımız kopmasın yeter. Gerçek anlamda sağlık, mutluluk ve huzur getirecek bir yıl dilerim.

4 yorum

  1. Berkan bey merhaba.Amouage Interlude yorumunuzu çok merak ediyorum.Eğer, koleksiyonunuzda mevcut ise ufak bir yorum alabilir miyiz? Yeni çıkan Black Irıs ve
    53 adlı kokularını denediniz mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Interlude'u ilk çıktığında koku güzelliği olarak çok beğenmiş, atom bombası gücündeki performansından dolayı kullanamamıştım. Şu an reformule olan mevcut versiyonu nispeten daha kullanılabilir buluyorum. Black Iris ve 53 flankerlarını ise denemedim.

      Sil
  2. Berkan bey merhaba. Profumum Roma parfümlerini deneme imkanınız oldu mu? Misal Aqua di sale,Victrix gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, markadan epey parfüm denedim. Aqua di Sale'i tuzlu sucul tayfanın zirvesinde olan parfümlerden biri olarak nitelendiriyorum. Tarzı seviyorsanız rahatlıkla kullanılır. Performansı da sınıfına göre üst düzeyde seyrediyor. Victrix ise yeşil hissiyatı baskın oldukça hoş bir aromatik parfüm. Bahar ve yaz aylarında mutlu edecektir.

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall