21 Temmuz 2014 Pazartesi

Nishane - İlk Türk Niş Parfüm Markası

Parfümler hakkındaki düşüncelerimi sanal ortamda paylaşma kararını aldığım günden beri bir Türkiye markası hakkında yazı yazmak aklıma gelmedi. “Parfümü Fransızlar yapar” benzeri saçma bir elitist düşünceye sahip olduğumdan değil… Gerçek bir parfüm markamız olmadığından!

Laf aramızda kalsın, parfüm sektöründeki Fransız hâkimiyeti de gün geçtikçe sallanıyor. Amerika Tom Ford (Private Blend), Bond No. 9 ve Le Labo, İtalya Xerjoff ve Profumum Roma, İngiltere Clive Christian ve hatta Umman Amouage ile parfümün anavatanı önyargısını çoktan kırmış durumdalar… Her ne kadar bahsettiğim parfüm evleri zaman zaman Fransız parfümörler ile çalışsalar da her fırsatta kökenlerini vurgulamaktan çekinmiyorlar. Hal böyleyken “güzel kokmayı” seven ve kokulara bu denli ilgi duyan bir ülkeden, yıllardır tek bir marka bile çıkmaması şaşırtıcıydı…

Nishane, Murat ve Mert isimli iki kafadarın “bize özgü” bir şeylerimiz olsun fikrinden yola çıkarak kurulan bir niş parfüm ve mum markası. İkilinin niş parfümlere olan merakı ve detaycı kişilikleri; isminden logosuna, renginden sunumlarına kadar her şeyiyle üzerinde titizlikle düşünülmüş ve emek harcanmış bir markanın alt yapısını hazırlamış. 

İlgi alanım parfüm olduğundan, Nishane’nin yalnızca satışta olan ve pazara sunmaya hazırlandıkları parfümleriyle ilgili düşüncelerime yer verdim. Ancak eminim ki mumlara meraklı olanlar, Diptyque ve Cire Trudon ayarında olduğunu öğrendiğim Nishane’nin mumlarını takdir edecektir.


Nishane’nin ilk olarak piyasaya sürdüğü "Cologne Parfumée" serisinin tamamı kolonya ferahlığını yansıtan "Eau de Parfum" konsantrasyonunda hoş kokular. Parfümlerin tamamı uniseks kullanıma uygun olarak pazarlanıyor. İtalyan tarzı odunsu turunçgil parfümünün de, Arap pazarını hedef alan tütsülü güllü parfümün de yer aldığı dengeli bir seri ile parfüm sektörüne giriş yapmış Nishane.

Akdeniz narenciye bahçelerinin şişelenmiş hali Méditerranée, değişken yapısıyla İstanbul’un kültürel farklılıklarını yansıtan Eau Istanbul, Acqua di Parma - Lorenzo Villoresi ekolü arasında gidip gelen Eau Classique ve feminen tarafa yakın vanilya, kakao ve çiçek yorumu Cap de Bonne-Espérance serinin öne çıkan parfümleri… Cologne Parfumée serisi, 30 ml ve 250 ml olmak üzere iki ayrı boyda, bir niş markadan beklendiği gibi yüksek kaliteli şişe ve kutu tasarımlarıyla parfüm severlerin beğenisine sunulmuş durumda.

Cologne Parfumée, oldukça kaliteli ve güvenli kompozisyonlara sahip. Ancak ne Nishane’nin hedeflediği gibi fark yaratan ne de dünya genelindeki rakipleri kadar özellikli parfümlere sahip bir seri değil. Daha çok pazar araştırması niteliğinde, nabız yoklayan bir tanışma serisi… Asıl hikâye, İngiliz ve Fransız parfümörlerle çalışılan Extrait konsantrasyonundaki parfümler ile başlıyor!


Nishane’nin ilerleyen zamanda piyasaya süreceği, henüz şişe tasarımlarının ve parfüm isimlerinin bile belli olmadığı Extrait konsantrasyonundaki serisini enine boyuna deneme, hatta birkaçını kullanma fırsatım olduğu için kendimi şanslı hissediyorum... Milli duygulardan bağımsız, son yıllarda denediğim en başarılı serilerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Doğru pazarlama aktiviteleri ve yurtdışında kurulacak geniş bir dağıtım ağıyla Basenotes ve Fragrantica gibi platformlarda isminden bolca söz ettirecek bir markaya sahip olduğumuz için çok da gururluyum. Zira denediğim parfümler, yüksek kaliteli içerikler kullanan ve bunu fiyatlarına yansıtan markalarla aynı kulvarda gösterebileceğim yapıda.

Nishane’nin Extrait konsantrasyonundaki serisinde her zevke hitap eden tasarımlar mevcut. Sıcak günlerde kullanılabilecek yeşil çay temalı parfümden yüksek kaliteli oud’a, topraksı hissiyatlı vetiver’den trendi yansıtan süet deri - safran kombinasyonuna kadar geniş bir ürün gamıyla yurtdışı pazarına sağlam bir giriş yapmaya hazırlanıyor Nishane. Bir de paçuli tabanlı parfümleri var ki, son yıllarda denk geldiğim en başarılı parfümlerin arasına kafadan girer, imza parfümü olur!

 Henüz isimleri bile belli olmayan Extrait konsantrasyonundaki parfümler

Nishane’yi böylesine takdir etmemin nedeni, Türk markası olduğu için ne olursa olsun sahip çıkalım hadisesi değil… Benim için önemli olan, yüksek kalitedeki içeriklerle üzerinde kafa yorulmuş parfümler tasarlamaları ve bunu benimsedikleri felsefeyle birleştirmiş olmaları... Daha da önemlisi Grossmith, Puredistance, Roja Dove veya Xerjoff ile tanıştığımda düşündüklerime benzer şeyler düşündürmeleri...

Süpermarket pazarına hitap eden markaların dışında bırakın niş markayı, gerçek bir parfüm markasına bile sahip olmayan ülkemiz adına Nishane büyük bir gurur kaynağı. Başarılı bir isim, karakteristik bir logo, kaliteli sunumlar ve hatta marka rengi… Nishane’nin marka kimliği ve tüketicinin kafasında uyandırdığı imaj, sektörün en iddialı markalarıyla boy ölçüşebilir nitelikte.


Özetle, yurtdışı pazarda doğuşuna ve yükselişine tanık olacağımız bir markamız var artık. Extrait’ların piyasaya çıkışını beklerken sıcak havalarda Méditerranée ve Eau Classique, bahar ve kış aylarında ise Cap de Bonne-Espérance ve Golfe Arabe tercih edilebilir. Eau Istanbul da yurtdışı ziyaretlerinde ya da yurtdışından gelen misafirlere verilecek anlamlı bir hediye olacaktır. Ne de olsa artık lokum veya baklava dışında “bize özgü” bir şeyler daha var. 

Not: Nishane ürünlerine, markanın Nişantaşı’nda bulunan butiğinden ya da Harvey Nichols - Kanyon mağazasından ulaşılabilir.

Güncelleme: Extrait de Parfum Collection yazısı için tıklayınız.

5 yorum

  1. Vedat Ozan Bey Nishane için parfüm tasarlasa ne güzel olur.

    YanıtlaSil
  2. Vedat Ozan ile konuşulmuş aslında ama bir karara bağlanmamış. İlerde olabilir diye düşünüyorum...

    YanıtlaSil
  3. Safran kullanıyorum müthiş ✌️

    YanıtlaSil
  4. Şahane bir parfüm arıyorum. kokladıklarında kuşların bile peşime düşeceği kadar güzel bir koku.öldüğümde kokusu da kendisiyle beraber gitti diye sevenlerimin üzüleceği bir koku. çocukluğumdan beri güzel kokulara meraklıyım. öyle muhteşem bir koku kültürüm yok. o yüzden nette araştırma yaparken sitenize rastladım ve çok memnun kaldım.emeğiniz için teşekkür ederim. demek bizim de bir niş parfüm evimiz var.kokuları deneme fırsatım olmadı ama mutlaka çok iyidir sizin zevkinize güvenerek söylüyorum. fakat ben şişe tasarımlarını ama özellikle de yazı karakterlerini beğenmedim.daha bize özgü ve daha estetik bir tasarım görmek isterdim.ama asla arap harflerine benzetilmiş değil.bizden anadoludan selçukludan.benim nishane çalışanlarına sizin aracılığınızla naçizane tavsiyem budur.size tekrar teşekkürler. takipçiniz olmaya devam edeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Şahane bir parfüm arıyorum" cümlesini okuduktan sonra çok korktum :) Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall