26 Temmuz 2014 Cumartesi

Floris - Mahon Leather

Floris 1730 yılında İngiltere’de kurulmuş bir marka. Bir diğer İngiliz kökenli parfüm evi olan Penhaligon’s gibi, eski tip berber kokularının ağırlıklı olduğu bir ürün gamları var. 1700’lü yıllarda üretilen parfümlerini bile hala üretmeye devam Floris, eski parfümlerinin yanı sıra günümüz parfüm trendlerine uygun parfümler de üreterek markanın devamlılığını sağlıyor. Floris’in şu an üretimde olan koleksiyonunun büyük bir bölümünü sıradan ve eski kafa bulsam da, markanın yeni dönem parfümleri arasında ilgimi çeken tasarımları var. Mahon Leather, bana göre serinin en farklı ve karakteristik parfümü.

Floris parfümlerinin birçoğunun aksine karanlık ve zengin bir yapısı olan Mahon Leather; Chanel – Cuir de Russie, Caron - Tabac Blond ve Knize – Ten’in öncüleri olduğu çiçeksi deri parfümlerinin modern bir örneği.


Iris, vetiver ve turunçgillerin desteğinde deri ile açılıyor Mahon Leather. Etkileyici ve sert bir başlangıç… İçkiyi andıran, “boozy” bir açılış olduğunu söylesem yeridir. Turunçgiller dakikalar içerisinde etkisini kaybedip yerini tamamen deri ve çiçeklere bırakıyor.

İris ve menekşe deriye çok yakıştığını düşündüğüm çiçeklerdir. Hafif buruklukları ve naif yapılarıyla deriyi tamamladıklarını düşünürüm. Floris de derinin yanında tercihini iristen yana kullanmış. Öyle de güzel yakıştırmış ki, en iyi yardımcı oyuncu ödülü almaya yakın bir kullanım sergilemiş…

Mahon Leather’ın ortalara doğru safran ve yasemin hissediliyor. Iris’in köşelerini yumuşattığı deri, safranın da desteğiyle, iyiden iyiye pürüzsüz bir hal alıyor. Kullanımı zor bir nota olan derinin ne kadar zarif yorumlanabileceğini göstermiş Floris. Derinin çiçeklerle işlendiği tekniği anlatan belgesel tadında bir parfüm olmus Mahon Leather


Parfümün ilk dakikalarından itibaren tonka fasulyesinin harmana kattığı kararında bir tatlılık var. Bahsettiğim bu tatlılık; deri ve iris gibi kuru notaları dengeliyor ve Mahon Leather’ı gourmand bir parfüm kadar tatlandırmasa da deyim yerindeyse kuru ve buruk hissiyatı kırıyor.

Mahon Leather’ın içeriğinde bulunan odunsu notalar da tek tek hissedilmeseler de parfüme derinlik katan değişken yapıyı beraberinde getiriyor. Baştan sona ustaca harmanlanmış bir sanat eseri tasarlamış Floris. Mahon Leather ile ilgili içime sinmeyen tek bir husus bile yok desem yeridir…

Çiçeksi deri tarzının ilk örneklerini bir kenara koyarsak, Parfum d`Empire - Cuir Ottoman iris ve deri kombinasyonuyla Mahon Leather’a en çok benzettiğim parfüm. Cuir Ottoman, Mahon Leather’a nazaran tatlılığıyla gourmand tarafa göz kırpan ve kış aylarında kullanımı daha uygun bir parfüm. Çiçeği burnunda Amerikalı niş marka Arquiste’in Aleksandr isimli parfümü ise Mahon Leather’a benzettiğim bir diğer parfüm. Aralarında Cuir Ottoman kadar yakınlık olmasa da deri kullanımları ve iris yerine menekşe ile desteklenmiş çiçeksi bir deri parfümü olması Aleksandr ile Mahon Leather’ın yollarını kesiştiriyor.


Mahon Leather, çoğunlukta olan Eau de Toilette konsantrasyonundaki Floris’lerin aksine Eau de Parfum konsantrasyonuna sahip. Floris'in floral deri yorumunun kalıcılığı oldukça iyiyken fark edilirliği ortalamanın biraz üzerinde seyrediyor. Fazlaca “ben buradayım” diyen bir tarzı olmasa da bu naif parfümü gün boyu hissetmek oldukça keyifli!

Floris, parfümlerini çoğunlukla erkek ve kadın diye ikiye ayıran bir marka. Mahon Leather, markanın Private Collection adı altında uniseks olarak pazarlanan parfümlerinden biri. Çiçekler maskülenliği, deri ve odunsu notalar ise feminenliği dengeliyor... Çok sıcak günler hariç neredeyse dört mevsim kullanılabilecek, imza parfümü niteliğinde bir kompozisyon Mahon Leather.


Uzun süredir Cuir Ottoman tarzı modern gerçekçi bir deri parfümü arıyordum... Mahon Leather, beklentilerime cevap veren, ustaca harmanlanmış rafine bir parfüm. Ofis ortamında bile bunaltmayacak karakteristik bir deri parfümü arayışı varsa Mahon Leather peşine düşmeye değer bir seçenek.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall