24 Temmuz 2014 Perşembe

Nishane - Méditerranée

Bir ülkenin ekonomisi, üretebildiği oranda (eğer petrol çıkmıyorsa!) güçlüdür. İthalat - ihracat dengesini gösteren dış ticaret açığının büyümesi, üretimin azaldığının ve dış kaynaklara olan bağımlılığın arttığının göstergesidir. İklimi ve bitki örtüsü sayesinde tarım ve hayvancılığın cenneti olan ülkemizde; meyveyi, sebzeyi ve hatta eti bile ithal eder hale gelmiş olmamız, yakında toplu iğne bile üretemeyen ekonomilerin başına gelene benzer şeyler yaşayabileceğimizin acı bir göstergesi…

Nishane, tanıtım yazısında da bahsettiğim gibi ilk Türk niş parfüm markası. Üstelik yalnızca sunum ve fiyatlandırmayla değil, ürün kalitesinden marka kişiliğine kadar “niş marka” olmanın bütün gereklerini hakkıyla yerine getiren, çiçeği burnunda bir parfüm evi. Dolayısıyla Nishane’yi sırf etnosentrik düşünceyle bile desteklenmesi gereken bir marka olarak görüyorum.


Méditerranée, bu toprakların ilk niş parfüm evi Nishane’nin Akdeniz’i yorumladığı doğal bir turunçgil parfümü. Cologne Parfumée serisinin, Eau Classique birlikte yaza en uygun gördüğüm üyesi…

Mandalinanın ağırlıklı olarak hissedildiği turunçgillerle açılıyor Méditerranée. Acılığı tam kararında, dalından yeni kopmuş mandalina, limon ve bergamot… Adına yakışır şekilde Akdeniz bölgesinin turunçgil bahçeleri tasvir edilmiş.

Méditerranée, temiz ve tazelenmiş hissettiriyor… Farklı olmak için harmana zorlayıcı olarak eklenen tek bir nota bile yok. Dalıyla, meyvesiyle Akdeniz’i tasvir ediyor parfüm. Ne eksik ne de fazla!


Méditerranée, doğal harmanına rağmen açılıştaki turunçgillerin canlılığını uzun süre koruyor. Üstelik ne piyasadaki sentetik turunçgil bombaları gibi yapay ne de baştan sona turunçgil kokan parfümler kadar çiğ yapıya sahip bir parfüm değil.

Turunçgil parfümlerinin, ana temaları dışında mutlaka çiçeksi ve/veya odunsu notalarla desteklenmesi gerektiğini düşünürüm. Aksi takdirde parfüm kullanmış gibi değil, üzerime portakal suyu dökmüş gibi hissediyorum... Méditerranée’in ortalarında algılanan yasemin ve gül ile sonlardaki sandal ağacı, parfümün harmanını başarıyla dengeliyor ve gözümde Méditerranée’i “olmuş” bir turunçgil parfümü yapıyor.

Gül yaprağını ezince yeşil hissiyatı olan şahane bir koku yayılır ya,  Méditerranée’in orta notalarında tam da o tarz bir gül kullanımı destekliyor baskınlığı azalan mandalina ve bergamotu. Bu noktada Méditerranée, tarzının referans parfümü olarak gördüğüm Frederic Malle - Bigarade Concentree ile benzerlik gösteriyor. Sonlara doğru BC daha odunsu bir yapıya bürünürken Méditerranée, çiçeklerin yanında sandal ağacı ve belli belirsiz hissedilen amberin oyuna dâhil olmasıyla tenden ayrılıyor.

Turunçgil temalı parfümlerde doğallık ve kalıcılık iki ayrı uçta yer alan kavramlar. Dolayısıyla kullandığım en doğal parfümlerden biri olan Méditerranée’in de birkaç saat süren ortalamanın altında bir kalıcılığı var. Xerjoff - Nio’yu istisna kabul edersek, en sevdiğimiz turunçgil parfümlerini böyle kabul etmedik mi? Gün içinde tazelemek de canlılık ve keyif verdiği için Méditerranée’in kalıcılık değerini hiç mi hiç sorun etmiyorum… Parfümün fark edilirliği de başlarda oldukça iyiyken bir saatin sonuna doğru kademeli olarak düşerek tene yakın devam ediyor.

Dengeli bir turunçgil parfümü Méditerranée. Ortamlarda sıkça konuşulan, bana göre meyve suyundan hallice olan Atelier Cologne - Orange Sanguine’den daha başarılı bulduğum, Frédéric Malle - Bigarade Concentree ile de neredeyse aynı kulvarda gördüğüm güzel bir turunçgil parfümü. E ne de olsa Akdeniz’i tanıyan, bilen ellerden çıkma… 

Her iki cinsiyetin de güvenle kullanacağı, ortam seçmeyen bir parfüm Méditerranée. Amaç ferahlatacak ve her ortamda kullanılabilecek güvenli bir parfüme sahip olmaksa, Nishane'nin Akdeniz yorumu yaz ayları için ideal bir seçenek!

4 yorum

  1. Merhaba. Yıllardır Caron Third Man kullanırdım. Ama parfüm reformülasyondan değişti. Third Man'e en çok benzettiğiniz Nishane parfümü hangisi acaba ? Fikriniz var mı ?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, Third Man lavanta ağırlıklı bir fujer. Nishane parfümlerinden Third Man'e benzemeyi bırakın, yakınından geçen bir tasarım yok. Yine de Extrait de Parfum serisini denemenizi öneririm.

    YanıtlaSil
  3. abi türk markası diye torpil geçmiyorsun dimi :)

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall