8 Ocak 2015 Perşembe

Tom Ford - Patchouli Absolu

Geleceğe Dönüş filmindeki “gelecek” olarak öngörülen yıla girmişken halen uçan arabalara, kuruma modu olan ceketlere veya 4 saniye içinde pişen kurutulmuş pizzaya sahip değiliz. Hoş sonuncunun hayatımızda girmediği isabetli olmuş. Her neyse… Bilimkurgu filmlerinde bahsedilen araç gereçler bir yana dursun, son yıllarda tasarlanan birçok ürün geçmişe duyulan özlemi yansıtıyor. Çok değil, bundan beş yıl önce, parfüm dünyasının devlerinden biri özel koleksiyonuna 70’lerden fırlama eski kafa bir paçuli parfümü ekleyecek deseler sanırım kimseye inandırıcı gelmezdi…


Çiçek destekli White Patchouli ve amber öncülüğündeki Purple Patchouli ile paçuliye olan hayranlığını dile getiren Tom Ford, Patchouli Absolu ile pazardaki referans paçuli yorumlarından biri olmaya adaylığını koymuş durumda. Tom Ford’un niş pazarlanan (serinin bir kısmı zincir parfümerilerde bile bulunabilirken “niş” demek tartışmaya açık!) Private Blend serisinin en son üyesi olan Patchouli Absolu’yu tasarlayan isim, serinin en popüler parfümlerinden olan Oud Wood’un da yaratıcısı Richard Herpin. Belli ki paçuliye doymayan Tom Ford, Richard Herpin’e “Öyle bir paçuli parfümü yap ki, kimse uzun süre paçuli parfümü tasarlamaya cesaret edemesin. Oud Wood’un sonlarındaki o büyüleyici odunsulardan da eklemeyi unutma!” tarzında bir istekle gelmiş.

Patchouli Absolu eski kafa paçuli kullanımına rağmen modern dokunuşlar taşıyan rafine bir tasarım. Paçuliyle açılıyor, odunsu notalar ve biraz da derinin hissedildiği serüveni yine paçuliyle sona eriyor. Çok mu farklı bir parfüm? Değil… Peki, nedir beni etkileyen? Patchouli Absolu her yönüyle paçuli aşığı birinin parfümü ve muhtemelen başka kimse için çekici gelecek bir yönü de yok! 

Kuru hissiyatına rağmen kullanımı oldukça kolay bir parfüm Patchouli Absolu. Belki guaiac ağacının huzur veren rayihasının en belirgin hissedildiği parfümlerden biri olduğundan, belki de eskiye dair anıları canlandıran bir zaman makinası olduğu için sevdim Patchouli Absolu’yu.


Patchouli Absolu’nun harmanında clearwood adı verilen paçuli yağının topraksı ve keskin hissiyatının arındırıldığı nispeten hafif paçuliden, kuru ve pudramsı hissiyat barındıran patchouli coeur’a kadar parfüm endüstrisinde paçuliye dair ne varsa kullanmış Richard Herpin. Ortaya da Private Blend’in en güçlü ve saldırgan üyelerinden biri çıkmış. İlk birkaç saat bağıra çağıra etrafta gezen Patchouli Absolu, nispeten durulsa da retro havasını kullanıcıya bütün gün hissettiriyor.

Patchouli Absolu, Chanel - Coromandel ya da Kilian - Straight to Heaven kadar zengin bir paçuli yorumu değil. Daha çok Profumum Roma - Patchouly ve Nishane – Múnegu (artık kıyaslamalara dâhil olabilen bir markamız var!) tarzında günümüz şartlarına adapte edilmiş bir paçuli yorumu. Ortamlardaki Givenchy - Gentleman’a benzetmelerineyse kulak bile asmayın. İki parfümün tek ortak noktası harmanlarında kullanılan paçuli notası. Aradaki fark ise taze sıkılmış portakal suyu ve portakal suyu konsantresi kadar…


Geride bıraktığımız yılın en etkileyici parfümleri arasında gördüğüm Patchouli Absolu, Private Blend koleksiyonunun genel karakteristiğinin aksine kitlelere hitap eden bir tasarım değil. Hatta muhtemelen patchouli yağı, patchouli coeur ve patchouli clearwood gibi hammaddelerle de kolaylıkla taklit edilebilecek bir parfüm. Ancak bunlara rağmen Patchouli Absolu’yu özel kılan; daha önce kimselerin denemediği, basit ve yoğun bir paçuli parfümü olması. Giriş, gelişme ve sonuç: Paçuli!

3 yorum

  1. Bu kokunun yorunumu sizden bekliyordum. Tesekkurler guzel yaziniz icin. İsmi herseyi anlatiyor zaten Patchouli absolu :)

    YanıtlaSil
  2. Aldım ve tarzı kokusu mistik yönü yazınızda olduğu gibi geçmişe sürükledi beni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu! Kokulu sıvıların bize en önemli geri dönüşü, canlandırdıkları...

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall