27 Nisan 2016 Çarşamba

Creed - Royal Princess Oud

Toplumsal cinsiyet rollerinin öğrenildiği sosyalleşme süreci erken yaşlarda başlıyor. “Erkekler mavi sever, kızlar pembe… Büyüyünce de prens ya da prenses olurlar.” kalıpları zihnimizde öylesine yer ediyor ki, etek giyen İskoç erkeklerini ilk kez gördüğümüzde mavi ekran veriyoruz. Kadın ve erkeğe yüklenen roller, mikro boyutta aile içi şiddet ve cinsel istismara yol açabilirken makro boyutta hükümet politikalarına kadar etkili olabilmekte. Bu doğrultuda kokunun cinsiyeti olmadığını savunsam da kadının “börek yapmayı” bilip bilmemesinin aileyi dağıtacak bir etken olduğunu savunan politikacılar oldukça, parfüm dünyasında cinsiyet ayrımcılığı olmuş ya da olmamış kaç yazar…
Niş parfüm dünyasına yön veren endüstri devi Creed, parfümlerini halen kadın ve erkek diye ayıran parfüm evlerinden. Bırakın niş tayfayı, ana akım markalar bile uniseks kullanıma yönelik parfümlere ağırlık vermeye başlamışken Creed, cinsiyet ayrımcılığı konusunda diretmekte kararlı. Son yıllarda oğlu Erwin’i tasarım işine pek karıştırmayan Olivier Creed’in tasarlayıp görücüye çıkardığı son parfümün adı da Royal Princess Oud. Kolaysa sat şimdi erkek müşteriye…

Tazelik fışkıran bergamot ve menekşe ile açılıyor Royal Princess Oud. Hissiyat olarak çok iyi tanıdığım bir parfüme o kadar benzer ki… Hani şu arama motorlarında en popüler olan niş parfüme! Royal Princess Oud’ın adını bilmeden Creed’in yeni kadın parfümü olarak denesem işte Aventus Woman derdim. Gülün belli belirsiz hissedildiği dakikalara kadar hafif çiçeklerle desteklenmiş Aventus misali ilerliyor Olivier Creed’in yeni tasarımı.

Uzun zaman önce kaleme aldığım Creed Dosyası’nda şöyle bir ifade kullanmıştım. “Özellikle çiçek ve meyve ağırlıklı parfümlerde, pazardaki en doğal kokuları tasarlayan parfüm evlerinden biri. Erkek parfümlerinde kullanılan çiçekler bile net olarak anlaşılabiliyorken kadın parfümleri, doğadan henüz toplanmış hissiyatı veriyor.” Uzun zamandır kullandığım en doğal çiçeklerin hissedildiği parfüm diyebilirim Royal Princess Oud için. Menekşe ve gülün o yeşil yapraklarının kokusunu alıyorum desem yeridir. Yasemin ve iris de parfümün ortalarında Olivier Creed’in seçtiği yardımcı oyuncular…

Royal Princess Oud için karşılıklı gelen bir çift (temsili)

Son yıllarda parfüm tasarlayıp da içine oud koymayanı dövdükleri (ya da Arap Pazarı’na almadıkları) için adından da beklendiği gibi Royal Princess Oud’un baskın notalarından biri oud. Olivier Creed'in son parfümü için seçtiği oud, Francis Kurkdjian’ın "Oud" parfümünde kullandığı Laos Oud’una çok benzer, miksajını Bob Rock’ın yaptığı albüm berraklığında bir oud yorumu. Creed’in oud notasını kullandığı ilk parfüm olan Royal Oud’da oud notası destekleyici konumda iken verilirken Royal Princess Oud’daki oud kullanımı başrol oyuncusu niteliğinde, çiçekleri ve ortalara doğru hâkimiyeti ele geçirmeye başlayan paçuliyi harikulade biçimde destekleyen bir kullanım.

Royal Princess Oud’u niş parfümlere aşina olan birine anlatmak için seçeceğim en net tanım: “Aventus’un MFK Oud ile buluşması” olurdu. Hâlihazırda başyapıt statüsüne yaklaşan iki parfümü aynı potada eriten bir tasarımdan bahsediyorum! En ufak hatada faciaya dönüşebilecek bir hamlenin üstesinden ustalıkla gelmiş Olivier Creed. Batılı oud kullanımı diye bir tabir var ya hani her ortamda kullanabilecek, işte o bileşen tasarımın yıldız parçası konumunda.

fotoğraf: http://thebeautycove.tumblr.com

Royal Princess Oud, sıcak havalar dâhil dört mevsim kullanılabilecek dengeli bir parfüm. Her ne kadar feminen tarafa göz kırpsa da, pazarlamasına ve şişesine aldırmayan erkeklerin de rahatlıkla kullanabileceği bir tasarıma imza atmış Creed. E kalıcılık ve fark edilirliği de yerinde… Çok mu övdüm? Az bile!

Cinsiyet ayrımında ısrarcı olan Creed’in Aventus’u pazara sunduğu 2010 yılından beri hit olan parfümü olamadı. Markanın müşteri kitlesinin büyük çoğunluğunun erkekler olduğunu göz önünde bulundurursak Royal Princess Oud’un da hak ettiği başarıyı elde etmesi zaman alacak gibi duruyor.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall