13 Nisan 2016 Çarşamba

Frédéric Malle - Vetiver Extraordinaire

İnsan beyni, kavramları birbiriyle ilişkilendirmeye meyilli çalışıyor. Kimi zaman bize hitap etmeyen parfümleri, kullanana olan sempatimizden veya sevgimizden dolayı beğenebiliyoruz. Bazen de sevdiğimiz bir parfümü, başka birinde duymaya katlanamıyoruz. Sıkça işittiğimiz “bu parfüm sana çok yakıştı”, “tenine uyum sağlamış” cümlelerinin nedeni tam da bu hadiseler. Aslında koku aynı koku… Ne tenle ne de kişiyle bir alakası yok parfümün nasıl koktuğunun. Bizi böyle düşünmeye yönlendiren, beynimizin tasarladığı koku - karakter eşleşmesi oyunundan başka bir şey değil...

Frédéric Malle, geçtiğimiz yıllarda Estée Lauder bünyesine katılan niş parfüm dünyasının en büyük isimlerinden biri. Fuarlara bile katılmayan ve yetkili satış noktalarında dekorasyona kadar müdahale edebilen parfüm evi, “ne yapsa kalitelidir” ve “bir bildikleri vardır” kategorisinde değerlendiriliyor birçok parfüm sever tarafından. Pazardaki referans denebilecek, farklı tarzlarda birçok hite imza atan Frédéric Malle’ın en çok satan iki erkek parfümünden biri Vetiver Extraordinaire.

Parfüm endüstrisinin Sinan Akçıl’ı Dominique Ropion’un vurucu üst notalarıyla “sevmeyen ölsün” tadında bir parfüm Vetiver Extraordinaire. Belki genç kızlar Dominique Ropion’un peşinden koşmuyor ama kabul etmem gerekir ki genç kızları peşinden koşturan birçok parfümde usta parfümörün imzası bulunuyor. Adam bu işin formülünü çözmüş… Ana akım ya da niş fark etmeksizin parfüm evleri düzenli olarak kapısını aşındırıyor ünlü parfümörün.

Taze kesilmiş çimen kokusuna benzeyen vetivere eşlik eden bergamot ve biberle taptaze bir başlangıç yapıyor Vetiver Extraordinaire. Turunçgil destekli ferah parfüm böyle olur diye düşünüyor insan. Vetiver Extraordinaire ile tanışalı yıllar olmasına rağmen halen ilk sıktığımda aynı heyecanı yaşıyorum.
kuru halde vetiver


Biber ve bergamot geriye çekilmeye başladığında sedir destekli bolca Iso-E Super hissediliyor harmanda. Üst notaların vuruculuğunu arttırmak için sentetik kullanımında elini korkak alıştırmayan Dominique Ropion, Iso-E Super kaynaklı metalik/plastik hissiyatın da önüne geçememiş... Parfümü her kullandığımda keşke orta notalarda karşılaştığım bu hadise olmasaydı da Vetiver Extraordinaire'i başyapıt düzeyinde değelendirebilseydim diyorum kendi kendime.

Dört mevsim kullanıma uygun, imza parfümü olabilecek yapıda bir parfüm tasarlamış usta parfümör Dominique Ropion. Önemli bir toplantıyı kaldırabilecek kadar ciddi, samimi bir pazar kahvaltısında rahatsız etmeyecek kadar çok yönlü bir parfüm Vetiver Extraordinaire.

Dominique Ropion

Vetiver Extraordinaire’ın kalıcılığı ortalamanın üzerinde. Ancak her güzelin bir kusuru vardır misali, parfümün fark edilirliği oldukça düşük seyrediyor. Vetiver Extraordinaire, sıkıldıktan yarım saat sonra ancak çok yakına gelenlerin fark edebileceği bir parfüm haline dönüşüyor. Parfümü kullandığım günlerde birkaç kez tazelemek zorunda kalsam da muhteşem açılışını gün içinde birkaç kez duymaktan pek de şikâyetçi değilim.

Guerlain Vetiver (ilk referanslardan biri), Carven Vetiver (topraksı), Givenchy Eau de Vetyver (fındıksı) ve Chanel Sycomore (tuzlu) ile birlikte vetiver notasında devrim yaratan parfümlerden biri Vetiver Extraordinaire. Dominique Ropion’un ustalık eseri, turunçgil destekli ferah vetiver parfümlerinin referansı olarak gösterilebilir. Zincir parfümerilerde “takım elbise kokusu” tabiriyle pazarlanan Tom Ford - Grey Vetiver’in saygıdan önünü iliklediği gerçek bir centilmen parfümü Vetiver Extraordinaire.

fotoğraf: thewindow.barneys.com

Vetiver, yaklaşık 60 yıldır parfüm endüstrisinde en çok yorumlanan notalardan biri. Hiçbir zaman trend olmadı ama bunca yıldır önemini de yitirmedi. Parfümüyle fark edilmek isteyenlerin ilk tercihi olamadığı gibi, tarzın en az bir örneği, gerçek parfüm severlerin koleksiyonunda her daim kendine yer buldu. Fark edilirliğinden dolayı bir küs, açılışından dolayı bir barışık olduğum Dominique Ropion imzalı Vetiver Extraordinaire ise pazara sunulduğu tarihten bugüne, tarzın en önemli temsilcilerinden biri konumunda yer alıyor.

Not: Bu yazı Vetiver Extraordinaire ile özdeşleştirdiğim değerli dostum Emre Özdemir’e ithaf edilmiştir.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall