2 Şubat 2018 Cuma

2017 Yılı Ana Akım Parfüm Raporu - Bölüm 2

2018 yılı tasarımları birbiri ardına raflarda yer almaya başlamışken kokuları yalın halleriyle deneyimlemenizi sağlayan “Koku ve Şehir” Sergisi'nin, 31.03.2018 tarihine kadar Ankara Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde ziyaretçilerine açık olduğunu belirtmek isterim. 2017 Yılı Ana Akım Parfüm Raporu’nun ikinci kısmı sizlerle…

fotoğraf: instagram.com/gurmekokular 

Kullandığım kısaltma ve terimler;

(K): Kadın kullanımı için pazarlanan parfüm.
(E): Erkek kullanımı için pazarlanan parfüm.
(U): Her iki cinsiyetin kullanımına yönelik pazarlanan parfüm.
Flanker: Ticari başarı yakalayan parfümün içeriğine belli bir oranda sadık kalınarak ya da tamamen değiştirilerek yeni bir parfüm yaratılması ve isminin başına ya da sonuna genellikle “intense”, “sport”, “l’eau” ya da “fresh” gibi kelimeler eklenerek piyasaya sürülmesine verilen isim.

Jenerik: İngilizce karşılığı “generic” olan, sıradan ve özelliksiz anlamına gelen sıfat.
Gourmand: Yiyeceği andıran tatlı parfüm.
Boozy: Alkollü içkileri andıran içerik.

A-G arası markaların değerlendirmeleri için tıklayınız.

Hermès - Yılın en başarılı tasarımlarından birine imza atan Christine Nagel, bayrağı devraldığı ustası Jean-Claude Ellena’nın izinden emin adımlarla ilerliyor. Açılıştaki harika bergamot ve portakal çiçeği hissiyatını tekrar tekrar deneyimlemek için defalarca tazelenecek bir sümbülteber ve zencefil tasarımı Twilly d’Hermès (K). Ah Twilly, performansın da yerinde olsaydı da zorlanmadan zirveye yerleştirseydim seni…

Hugo Boss cephesinde 2017 yılında da değişen bir şeyler yok. Yine bir dolu sentetik ve vasat tasarım… Hugo Iced (E), baştan sona yapay portakal suyu iken Boss The Scent Intense (E), sıradan gececi (bunu iyice yerleştirdim terminolojiye!) açılışından sonra daha tahammül edilebilir tatlı bir deri parfümüne dönüşüyor. Genel beğeniye uygun (bana değil), bol iltifat toplayacak bir tasarım The Scent Intense.


Fazlasıyla cilalı, yazlık olsun, baharatı da eksik olmasın kafasında; zencefil, portakal ve tarçın yorumu olan Boss Bottled Tonic (E), artistik açıdan sınıfta kalan ancak abisi The Scent Intense gibi iltifat toplayacak bir tasarım. Şampuana yakınsayan meyveli açılışıyla “eh işte” dedirten, kakao ve ballı gourmand bazıyla biraz da olsa gönlümü kazanan Boss The Scent For Her Intense (K) ise markanın en başarılı 2017 tasarımı. Parfümün geçtiğimiz yıl görücüye çıkan The Scent for Her’den daha yüksek performanslı ve ilgi çekici olduğunu da belirteyim.

Issey Miyake’nin Japon minimalist tarzını yansıtması gerekmiyor muydu? Ne ara uzaklaştılar bu felsefeden bilmiyorum ama 2017 çıkışlı Nuit d'Issey Bleu Astral (E), bol sentetikli “eh işte” denebilecek bir turunçgil parfümü. İltifat alsın da ne olursa olsun tayfadan… Yılın sürprizleri arasında yer alan L`Eau Majeure d'Issey (E) ise Bvlgari Aqva Pour Homme Atlantiqve ile birlikte bu yıl deniz tayfanın en güçlü örneği. Odunsu notalar, biber benzeri hissiyatı ve turunçgillerle sıcak havalarda bol iltifat toplayacak yapıdaki parfüm, sentetik yapısına rağmen rakipleri arasından sıyrılmayı başarıyor.

Jean Paul Gaultier, atom bombası gücünde tatlandırılmış beyaz çiçekler ve paçuli ile hem çiçek hem de gourmand sevenlerin kalbini fethedecek, kullanması cesaret isteyen parfüm Scandal (K) ile geçtiğimiz yıl sessizliğini bozdu. Hafif parfüm tasarlamasıyla bilinen Daphne Bugey’in en köşeli ve ağır çalışması olan Scandal, yılın en iyileri arasında yer alıyor. Bravo JPG!


Kenzo, köklerine saygı duyan ve çizgisini bozmayan bir marka. 2017 çıkışlı Flower by Kenzo Eau de Lumière (K), yine alıştığımız Kenzo tarzında, güvenli bir yasemin ve misk kombinasyonu. Önceki versiyonun tatlılığını barındırmadığı için günlük kullanıma uygun, Alberto Morillas’tan beklenen güzellikteki tasarım yılın en kaliteli çiçek parfümleri arasında yer alıyor.

Lancome - Markanın 2017 yılında iç pazara teşrif eden tek parfümü (4 parfümden) La Vie est Belle L'Éclat (K) oldu. Açılışta yoğun irisin hissedildiği, çiçekleri daha yoğun, daha az tatlı bir flanker olan La Vie est Belle L'Éclat, benzerleri kabak tadı verse de kabul etmeliyim ki flanker gibi flanker olmuş!  Yılın diğer tasarımları olan Miracle Secret (K), La Nuit Tresor L'Eau de Toilette (K) ve La Vie Est Belle Bouquet de Printemps (K)’i gören olursa haber beklerim.

L'Occitane, yılı Mon Guerlain ekolünden Terre de Lumiere (K) ve Terre de Lumiere Edition Or ile geçirdi. Vanilya, tonka fasülyesi ve lavanta ekseninde hoş parfümler olan Terre de Lumiere özel zamanlar için,  Edition Or ise günlük kullanıma uygun hoş tasarımlar.


Loewe - Dükkanı kapadı onlar, gelmiyor ülkeye... Çok merak eden olursa yurtdışı çıkış vizeleri bu ara sorunsuz.

Marc Jacobs - Ah Daisy bir türlü meşhur olamadığın yetmiyormuş gibi bir de başımıza Decadence’ların çıktı. Ya da Gülizar mıydı o? Bak beynim yanıyor bunların hangisinin yeni olduğunu ayıracağım diye… Hoş koklayınca da aynı gibiler :S Önümüzdeki yıl ayırt edici isimde bir şeyler çıkarsa deneyip yazacağım.

Michael Kors - Markanın geçtiğimiz yıl görücüye çıkan ilk parfümü olan Sexy Ruby Eau de Parfum (K), odunsu desteğiyle benzerlerinden ayrılan hoş bir meyve kompozisyonu olarak 2017’nin pudramsı ve güvenli kokuları arasında yer alıyor. Wonderlust Sensual Essence (K), sıradan bir meyveli jasemin parfümü iken Extreme Night (E) iris, sandal ağacı ve muskat ile açılışta etkileyen, ortalarda neredeyse kendinden nefret ettiren, sonlara doğru acaba güzel mi dedirten parfüm oldu.


Missoni - Açılışta umut veren, sonrası fazlasıyla sıradan bir turunçgil ve lavanta parfümüne dönen Missoni Parfum Pour Homme (E), pek aşina olmadığım markanın 2017 tasarımı idi. Bundan sonra radarımdasın Missoni!

Mont Blanc - 2016’da parfümlerden ziyade saatleriyle yükselişte olan Mont Blanc, kozmetik grubunda Legend Night (E) ile parfüm severlerin yüzünü güldürebildi. Ana akımda birçok markanın basmakalıp vanilya kullandığı dönemde vanilyalı lavanta tayfanın iyi örneklerinden birine denk gelmek umut verici. 2017 yılını lavanta yılı ilan eden markanın diğer tasarımı Emblem Absolu (E) ise Emblem’e pek benzemeyen, pastel boya hissiyatıyla tatlı bir lavanta tasarımı. Parfümdeki kakule kullanımı Yves Saint Laurent La Nuit de l`Homme’u fazlasıyla andırdığı için ortaya genele hitap düzeyi yüksek bir kompozisyon çıkmış.


Narciso Rodriguez - Yıllardır ilk kez Narciso Rodriguez beni heyecanlandırmadı. 2017 tasarımı Fleur Musc for Her (K), diğer flankerların canlılığını barındırmayan standart bir gül parfümünün ötesine geçemedi.

Paco Rabanne - Geçtiğimiz yıl beni arafta bırakan parfümlerden biri Pure XS (E) oldu. Balzamik notalarla dolu, zaman zaman sıkıcı, zaman zaman etkileyici bir gorumand tasarlamış ünlü marka. Hem sıkıcı hem etkileyici nasıl oluyor ben de anlamadım ama olmuş işte… Muhtemelen Anne Flipo piyasalaştırmış (o ne demek yahu!), Bruno Jovanovic de etkileyici dokunuşu yapmış. Atom bombası gücünde olduğu için dikkat çekmesi kaçınılmaz! 2017 yılı için “En İyi Gececi Parfümü” ödülü varsa Pure XS’e gidiyor.

Prada yılı simit fırını kadar üretken geçiren markalar arasında yer alıyor. 2016 yılında tanıtılan La Femme ve L’Homme’un ardından kaçınılmaz flankerlar La Femme Intense (K) ve L'Homme Intense (E) ile 2017’ye merhaba diyen marka (parfümlerin önceki versiyonlardan pek farkı olmadığı için bahsetmeye gerek duymadım) ismi gibi karbon hissiyatı olan, lavanta tabanlı Luna Rossa serisinin amberli karanlık bir flanker’ı Luna Rossa Carbon (E)’u tanıttı. Parfümün başlarını yapay bulsam da Daniela Andrier imzalı parfüm, yılın denemeye değer ana akım parfümleri arasında yer alıyor. Asıl sürpriz ise selefinden iyi flanker tanımlaması yapılabilecek Prada Candy Gloss (K) idi. Buruk kırmızı şarap hissiyatında vişneli gourmand kulağa nasıl geliyor? Dengeli harmanıyla yılın en özellikli tatlı parfümleri arasında yer alıyor Candy Gloss. La Femme L'Eau (K) ve L'Homme L'Eau (E) ise “ee dur daha diğerlerini bi satalım önce” diyen ithalatçıların psikolojik sınırını aşamadı.


Ralph Lauren - 2017 çıkışlı Polo Red Extreme (E), tıpkı Polo Red gibi kahve üzerine kurulu bir kompozisyon. Yalnızca daha yoğun, daha baskın ve maalesef daha sentetik… Merakla beklediğim Woman by Ralph Lauren (K) ve Polo Supreme Cashmere (E) ikilisi maalesef arz-ı endam etmediler.

Roberto Cavalli - Roberto Cavalli Uomo Silver Essence (E) canlı açılışıyla tıpkı Silver Essence gibi üst notalarda ilgi çeken ama onun kadar sıradan bir parfüme evrilmeden kendi halinde takılan lavanta, kakule ve zencefil yorumu. Gececi tayfadan olmasına rağmen hamuru düzgün bu çocuğun ;)

Salvatore Ferragamo - Geçen yıl herkesin Paco Rabanne Invictus olası vardı, bu yıl ambroxan’ın yeniden keşfiyle Bleu de Chanel ‘cilik oynar oldu markalar. 2017 çıkışlı Uomo Salvatore Ferragamo Casual Life (E), her ikisi de olayım demiş İşviçre çakısı misali… Limon, kakule ve menekşe ile üç taşla iki kuş vururum demiş. Rastgele diyelim.


Thierry Mugler, geçtiğimiz yılı deneyemediğim birkaç Alien flankerı, ve A*Men Kryptomint (E) ile geçirdi. Kısa süren nane hissiyatı sonrası köşeleri tıraşlanmış bildiğimiz A*Men yorumu olan Kryptomint, flanker dediğin böyle olur cinsinden bir tasarım. Yıl içinde tanıtılan birkaç Alien flankerı da vardı ancak ben denk gelemedim...

Tom Ford - Geçtiğimiz yıl “Tom Ford’un son yıllarda tasarladığı ana akım pazarlanan parfümleri, niş seriden daha başarılı buluyorum. Markanın 2016 yılındaki çalışmaları da görüşümü destekler nitelikte oldu.” yazmıştım. 2017 çıkışlı Noir Anthracite (E), görüşümü destekler nitelikte yılın erkek için pazarlanan en etkileyici baharat parfümü. Performansı da yerinde olsaydı doğrudan yılın en iyisi bile diyebilirdim.


Tous - Geçmiş yıllarda dikkatimi çekmeyen markanın geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü parfümü Tous 1920 (E), çay ve paçuli ile zenginleştirilen bir Cartier Declaration Cover’ı. Özgünlük aranmıyorsa son derece başarılı bir yaz - bahar alternatifi Tous 1920.

Valentino, 2017 yılını çalışkan geçiren markalardan oldu. Fark yaratamayan tasarımlar arasında olan Valentina Blush (K) meyvelerle açılan portakal çiçeği destekli bir gourmand. Valentino Donna Acqua (K), önceki versiyonunun sulandırılmışı ama adı gibi sucul bir parfüm olmayan versiyonu iken Valentino Uomo Acqua (E), flanker gibi flanker! Özünü bozmadan irisi daha az, yeşil notaları öne çıkan oldukça hoş bir kompozisyon olan Uomo Acqua, rakiplerine göre nispeten düşük performanslı ama iyi hissettiren bir parfüm.

Yves Saint Laurent, pazarın öncü oyuncularından iken 2017 yılında yaratıcılığını iyiden iyiye kaybederek takipçi pozisyonuna geçmiş durumda. Yılın ilk tasarımı olan Mon Paris Eau de Toilette (K), fazlasıyla sıradan kırmızı meyveler ve misk kompozisyonu olsa da Mon Paris EdP’den daha dengeli ve kolay kullanılabilir bir versiyon. La Nuit de L'Homme Eau Électrique (E) ise Paco Rabanne Invictus, Azzaro Wanted ve Versace Eros karışımı sakızdan hallice bir flanker. Nerede o çıktığı dönemin kasıp kavuran lavanta ve kakule parfümü, nerede bu zamane genci bukalemun…


Black Opium cephesinde 4 parfümör ve 3 flanker (Black Opium Dazzling Lights Edition (K), Black Opium Floral Shock (K) ve Black Opium Pure Illusion (K)) var bu yıl. Biri Merve, biri Pelin, biri de Arzu için. Hepsi aynı kahvenin, vanilya ve armutlusu… Oya mı? O Twilly d’Hermès kullanıyor.

Zadig & Voltaire - 2016 yılında sürpriz markalar arasında yer alan Zadig & Voltaire, 2017 yılında da yükselişini sürdürüyor. Just Rock! for Him (E), yılın trendi olan ambroxan bazlı odunsu amber ve vanilya tasarımlarının en özelliklinden iken Just Rock! for Her (K), This is Her’ün daha az yoğun, ve beyaz çiçeklerle yumuşatılmış hali olarak denemeye değer kategorisinde yer alıyor.
 

3 yorum

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall