24 Nisan 2016 Pazar

Juliette Has A Gun - Another Oud

Pırlanta ve değerli taşlarla bezeli saat gibi ürünlerin son kullanıcısı kadınlar olsa da pazarlama açısından hedef kitle, çoğunlukla erkekler olmuştur. Son yıllarda pırlanta satan mağazalarda kol düğmesi, kalem ve puro aksesuarları gibi ürünlere rastlanırken eşe ya da sevgiliye hediye alınan saatlerde çiftli satın almaların promosyonlarla desteklendiğini görmekteyiz. Buradan hareketle tek bir cinsiyete yönelik hedef pazar belirleyen parfüm markalarını stratejik anlamda eleştirmişimdir. Kokunun cinsiyeti olmadığını savunurken pazarlama dayatmalarını da doğru bulmadığımı belirtmek isterim.

Juliette Has A Gun, yalnızca kadın kullanımına yönelik parfüm tasarlayarak yola çıkan Fransız bir niş parfüm evi. Parfüm meraklıları Juliette Has A Gun’ın yalnızca kadın parfümü tasarladığı fikrini öylesine benimsemiş ki, şimdiye kadar hiçbir erkek kullanıcının yeni bir Juliette Has A Gun parfümü için heyecanlandığına tanık olmadım. Lady Vengeance, Midnight Oud ve Not A Perfume gibi başarılı ve bir erkeğin de rahatlıkla kullanabileceği tasarımları yalnızca kadınların beğenisine sunmak ne kadar doğru, tartışılır… Neyse ki yeni yeni stratejisini değiştiren markanın uniseks kullanım için pazara sunduğu son parfümün adı Another Oud.

Frambuaz destekli oud ile bilindik bir başlangıç yapıyor Another Oud. İsimden bağımsız, “yine bilindik bir oud” diye düşünmüştüm parfümü ilk denediğimde. Midnight Oud gibi güzel bir oud yorumuna sahip bir marka niye böyle sıradan bir oud parfümü daha yaratmaya çalışır, anlamıyorum! Aslında anlıyorum da… Neyse.

 Oud parçacıklarıyla dolu frambuazlar (sakın inanmayın)

Not A Perfume ile girdiği sentetik yolda bodoslama ilerleyen Juliette Has A Gun’ın son yıllarda çıkardığı bütün parfümlerinin bazının aynı olduğunu düşünmeye başlamıştım ki Anyway ve Gentlewoman’dan sonra Another Oud’da da bolca ambroxan ve misk duyunca emin oldum. İlk dakikalardan itibaren selefleri gibi bolca sentetik hissiyat barındırıyor Another Oud.

Ortalara doğru şöyle gelişiyor, hikâyeye böyle karakterler ekleniyor yazmam gerekirdi değil mi şimdi? Tek diyebileceğim sonlara doğru alttan alttan gelen miskin harmana kremsi bir hissiyat kazandırdığı… Bunun dışında tekdüze ilerleyen, genele hitap derecesi yüksek olsun diye ambroxan’ın ayarsızca kullanıldığı, frambuaz destekli bir oud parfümü yaratmış Juliette Has A Gun.

Juliette Has A Gun’ın ikinci oud yorumunun kalıcılığı oldukça iyi. Ancak fark edilirliği düşük seviyelerde seyrediyor. Sentetiklerle transparan bir hava yaratılmaya çalışıldıysa da parfümün gücünün pek de iyi ayarlandığını düşünmüyorum. Bu notalardan hareketle daha yoğun ve güçlü bir yorum beklerdim. Another Oud, çok sıcak havalar hariç her mevsim ve mekânda kullanılmaya uygun, her iki cinsiyetin de kendini rahat hissedeceği bir parfüm.


Niş parfüm endüstrisinin geldiği noktayı düşündükçe canım sıkılıyor. Satış kaygısı olmayan ve deyim yerindeyse “takılarak” parfüm üreten firmalar, yeni pazarlarda varlık göstermek adına ana akım parfüm evlerini taklit eder hale gelmiş durumda. Taviz üzerine taviz vererek aynı noktada debelenip duran sektörde, adı gibi fark yaratamayan bir başka oud yorumu Another Oud.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall