22 Mayıs 2017 Pazartesi

Nishane - Hacivat

Yeni ürünün pazarlanmasındaki kilit noktalardan biri “üstün olan yanların ortaya çıkarılması” dır. Başarıya ulaşan marka veya ürünler incelendiğinde; alanlarında öncü oldukları, tüketiciye sağladıkları asıl faydayı maksimize ettikleri, müşteri ile duygusal bir bağ kurdukları ya da kökenlerinden gelen mirası iyi kullandıkları görülür. Özellikle üretilen ürünün büyük değişiklikler gösteremeyeceği sektörlerde, müşteri ile kurulan duygusal bağ ve tarihçenin doğru kullanımı büyük önem kazanır.


Nishane, Murat Katran ve Mert Güzel öncülüğünde 2015 yılında dünyaya açılarak ülkemizi temsil etmeye başlayan ilk Türk niş parfüm markası. İlk günden beri ülkemizin sahip olduğu kültürel mirası en iyi şekilde kullanan parfüm evinin yeni koleksiyonu, ilhamını ve ismini 17. yüzyıldan beri kültürümüzün önemli bir parçası olan Gölge Oyunu’ndan alıyor. Görücüye çıktığı Esxence 2017 fuarından beri oldukça ilgi gören Karagöz, Hacivat ve Zenne arasından favorim, şimdiye kadar Nishane’nin imza attığı belki de en sofistike tasarım olan Hacivat.

Nishane ile eşzamanlı olarak adını duyuran parfümör Jorge Lee imzalı Hacivat, turunçgiller ve ananasla şahane bir başlangıç yapıyor. Turuncu ve sarı meyvelere, resmi notalarda açıklanmayan ve kırmızı meyveleri andıran akorlar eşlik ediyor. Belki de kader arkadaşı (cami inşaatının geç bitmesinden sorumlu tutulan Karagöz ve Hacivat, padişahın emriyle idam edilir) Karagöz’ün temasını oluşturan hüzünlü üzümden bulaşmıştır Hacivat'ın da formülüne.

Hacivat sahneye çıkar çıkmaz seyircilerden “seni bir yerden gözüm ısırıyor” fısıltıları duyulmaya başlıyor. İçlerinden nispeten uyanık olan bir tanesinin, “tabi ya, Aventus bu…” demesiyle salonun tamamına yakını bu önermeye destek veriyor. Bunu duyan Karagöz’ün “tut bakayım şu sakalından Hacivat’ım, bana benzeyecek misin? Eğer ki benzemezsen her sakallıya dede demeyeceksin” sözleriyle, fısıltılar kahkahaya karışıyor.

Gölge Oyunu’nun ikinci perdesinde sedir ve meşe yosunu desteğinde yasemin hünerlerini sergiliyor. Yardımcı oyuncu görevini başarıyla üstlenen naif çiçek, Hacivat’ı “Aventus benzeri” olarak anılmaktan kurtarıp takım elbiseli jilet gibi bir beyefendiye dönüştürüyor. Artık oyunun adı, Hacivat: The Movie

fotoğraf: Tom Cairns

Oyun boyunca fark edilen paçuli ve meşe yosunu, Hacivat’a kararında bir keskinlik katıyor. İçeriğinde bolca yer aldığını düşündüğüm ISO-E Super de gün içinde belli aralıklarla parfümün kendini hissettirmesini, beklenmedik anlarda iltifat toplamasını sağlıyor.

Hacivat’ın bazında sanki vanilya ile yumuşatılmış, hafiften tatlandırılmış bir hava var. Eğer bu algıladığım ananas ise Jorge Lee’yi kutlamak lazım. Balzamik notalar olmadan böylesine kararında bir tatlılık yakalamak hiç de kolay değil. Sonlara doğru meyveler halen kendini hissettirirken odunsularla perde kapanıyor.

Hacivat, Nishane’nin artistik parfümeri açısından olgunluk dönemi eseri. Açılması zaman alan yoğun extrait konsantrasyonuna rağmen kullanıcısına keyifli bir deneyim yaratmayı başaran parfüm, serinin atom bombaları kadar fark edilir olmasa da kendini hatırlatan bir performansa sahip. Maskülen tarafa yakın olan Hacivat, çiçeksi yönüyle kadın kullanımına da çok uzak değil.
 

Sektörde safran ve süet deri kombinasyonuna Tuscan Leather, iris ve kakao ikilisine Dior Homme, pralin ve vanilyaya La Vie Est Belle yakıştırması yapıldığı kadar ananasın farklı kombinasyonlarına da Aventus yakıştırması yapılır oldu. Seleflerine benzeyen ürünlerin ticari olarak çıkış noktası genelde benzer olsa da özgünlükten ödün vermeden yalnızca ilham alanlar da yok değil. Hacivat, bahsettiğim ikinci grupta yer alan artistik yönü kuvvetli bir parfüm. Her yıl fuarlara damgasını vuran tasarımlara imza atan Nishane ile ne kadar gururlansam az!

33 yorum

  1. Sanıyorum favorim Karagöz olacak,Amber,Paçuli, vetiverli Karagöz'ü sipariş etmek için sabırsızlanıyorum,en kısa zamanda sizden de Karagöz yorumunu bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karagöz hayal ettiğinizden biraz daha farklı çıkabilir. Kırmızı meyveler ağırlıklı, odunsu tabanlı bir parfüm. Ana akım tasarımlara nispeten daha yakın... Yorum istekleri için peçeteler imalat aşamasında ;)

      Sil
  2. Oud notasını unutmuşum

    YanıtlaSil
  3. Berkan bey Nıshane'nin kendisine ait satış yeri varmı?Yoksa(sadece) Harvey Nichols ve Home of scent gibi mağazalaramı ürün veriyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara St. Regis Otel'de butiği vardı ancak şu an sadece Harvey Nichols, Brandroom ve Home of Scents'te satılmakta.

      Sil
  4. Berkan Bey selamlar Zenne'yi deneme şansınız olduysa ufak bir yorum alabilirmiyiz.

    YanıtlaSil
  5. Ovv gözümden kaçmış bu yorum. Zenne, baştan sonra greyfurt hükmünde, üzüm ve gülle desteklenmiş feminen bir parfüm. Performansı da oldukça iyi!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Berkan Bey hanıma nasip olacak demek ki.

      Sil
  6. Berkan bey Parfum De Nicolai New York İntense hangi mevsimin kokusu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kararında dozaj ile sıcak yaz günleri hariç her mevsime uygun olur.

      Sil
  7. Ay geçmiş yeni yorumları bekliyoruz

    YanıtlaSil
  8. Berkan bey sizden bir T.T. Orıon yorumu bekliyoruz.Son zamanlarda aldığım en iyi parfümlerden biri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peçeye yazılan kaçıncı Orion isteği oldu, sayamadım :) Parfümün şişesini edinir edinmez yazacağım.

      Sil
  9. Berkan bey.Bugün Harvey Nichols'da Moreseque'in kokularını denedim.Aralarından Rand baya iyi bir çiçeksi parfümdü.Unixes ayarında çekici bir koku.Bilmem deneme imkanınız oldumu?Ben çok beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rand benim de markadan en çok dikkatimi çeken parfüm. Bir şekilde edinirsem yazmayı düşünüyorum.

      Sil
  10. Berkan bey!Bir Creed Royal Mayfair yorumu alalım sizden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Forte mi mezzo forte mi okuyayım?

      Sil
    2. Zakk WYLDE Farewell Ballad solosu iyi olurdu:)İşin şakası bir yana elinizde varsa diye sormuştum.

      Sil
  11. Frederic Malle Gece parfümü 4.500 tl'den ülkeye giriş yapmış çıktığı günden beri beklemekteyim yapay olmayan ve en kaliteli ud kullanıldığı söyleniyor bu paraya bu parfüm değermi? Ya da bu paraya birinci kalite ud yağı, taif ve Isparta gül yağı almak mı akıllıca?

    YanıtlaSil
  12. Berkan bey.Amouage Reflection man'ın formulasyonunda bir değişiklikmi var.bugün beymende denediğim parfümün performansında düşüş var.Son zamanlarda deneme imkanınız oldumu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amouage'ların bir kısmı, belki de hepsi reformulasyon geçirdi. Reflection'ı denemedim ama geçirdiyse üzülürüm, yedek almadığıma pişman olurum... Denersem haber vereceğim.

      Sil
  13. Yolda rastlarsam yapacağım ilk iş sizi koklamak olur herhalde. Tanıyanlar kesin yapıyordur. Kokuyu görünür kılan güzel uslubunuz ve Türkçe kaynak yarattığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de onları kokluyorum :) Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Fayda sağlayabiliyorsam ne ala.

      Sil
  14. Berkan bey!Son denediğim Aventus artık eskisi gibi kokmuyordu.Hatta bir kaç mağazada deneme şansım oldu ama eskisini mumla aratır oldu.Denediğim bir diğer parfüm Micaleff Royal Vintage tam bir Aventus özentisi ama başarısız.Tiziana Terenzi Orıon ise tam aradığım bir parfümdü ve aldım.Ama yaz ayları için biraz ağır olucağı düşüncesindeyim.Acaba Hacivat'ın Orıon'la yakınlığı ne derece?Parfümü henüz deneyemediğim için size danışmak istedim.Yaz mevsimi için uygunmudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aventus'tan ilham alan tayfanın hepsi yaz kullanımına uygun ancak bu gruptan sıcak günlere en çok yakıştırdığım örnek Frapin - The Orchid Man. Hacivat ve Orion da uzak parfümler değil sadece ISO E-Super kullanımları açısından birbirlerinden ayrılıyorlar. Orion deyim yerindeyse daha "airy" ilerlerken Hacivat biraz daha düz seyrediyor.

      Sil
  15. Ermenegildo Zegna'nın Haitian Vetiver adlı parfümünü denedinizmi? Birde Dior Vetiver artık üretilmiyormu?

    YanıtlaSil
  16. Berkan bey merhaba.Denediğim Creed Aventus for her ve Royal princess Oud bayan kokuları olmasına rahmen çok beğendim.Gönül isterki ikisini birden alayım,ama bütçe zorluyor.Malum ülkemizdeki parfüm fiyatları sürekli yükseliyor ve taksitlendirme sıfır.Sizin gözünüzden hangisi bir erkeğe daha çok yakışır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence ikisi de erkekte sırıtmayan kokular. Salt daha az feminen olanı hangisi derseniz, cevabım Royal Princess Oud. Soran olursa da Royal Prince Oud dersiniz ;)

      Sil
  17. Mert Bey bu gerçekten çok yetenekli. Kokulara seçilen isimler, lansman çok ustaca. Yurtdışında tanınır bir niş markamız olması bizi gururlandırıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle! Her geçen gün sosyal medyada daha çok Nishane paylaşımı görüp gururlanyorum.

      Sil
  18. Hacivat sonbahar için uygumu

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall