23 Kasım 2014 Pazar

Ego Facto - Jamais le Dimanche

Zor alıştığım, belki de ilk etapta hoşlanmadığım parfümler (insanlar?) zamanla rotasyonumun vazgeçilmez parçalarından biri haline gelebilmekte. Sıra dışı tasarımlar, zamana ve moda bağlı olarak itici gelebildiği gibi etkileyici de olabildiği için bu tarz parfümlere ikinci, hatta üçüncü şansı vermek yerinde bir karar.

Ego Facto 2009 yılında, Pierre Aulas tarafından kurulan Fransız bir niş parfüm evi. Thierry Mugler, Azzaro, L'Occitane, Jil Sander ve Chloé gibi büyük markalarla danışmanlık bazında iş yapan Pierre, kendi markasını hayata geçirdikten sonra Laurent Bruyere, Alberto Morillas, Jean Guichard, Aurelien Guichard, Anne Flipo ve Dominique Ropion gibi ünlü parfümörlerle çalışarak niş pazarda ne kadar iddialı olduğunu gösteriyor. Markanın internet sitesinde yer alan parfüm seçimi ile ilgili test ise parfümlerle ilgili denk geldiğim en yaratıcı işlerden biri.
2010 yılında FIFI ölüdü alan Jamais le Dimanche, Pierre Aulas’ın Alberto Morillas ile birlikte tasarladığı, ezber bozan bir parfüm. Erkek parfümü olarak pazarlanan Jamais le Dimanche, kadınlar tarafından da rahatlıkla kullanılabilecek bir tasarım. Deniz suyuyla harmanlanmış bir tütsü parfümü kulağa nasıl geliyor?

Jamais le Dimanche, künyesindeki Lucifer’in mızrağına gönderme yapan çok yönlü bir tasarım. Hem ferah, hem karanlık… Melek mi yoksa şeytan mı olduğu anlaşılamayan birini tasvir etmiş Alberto Morillas ile Pierre Aulas.


Yeşil hissiyatı olan deniz parfümü edasıyla başlayan Jamais le Dimanche, marijuana ile neye uğrandığını şaşırtıyor. Durun hemen ağır ceza avukatı araştırmaya gerek yok, panik yapmayın! Hammaddenin sadece esansiyel yağı kullanılmış durumda. Nasomatto - Black Afgano, Kinski ve Parfumerie Generale - Coze gibi popüler parfümlerde de kullanılan marijuana, Jamais le Dimanche’in kilit noktası. Dahice kullanılan marijuana, zaman içinde sucul notalar ve tütsüyle harmanlanarak parfüme derinlik katıyor.

Denizi andıran sucul notalar ve tütsü hâlihazırda birbirleriyle zıt karakterlerde iken oyuna marijuananın dâhil olmasıyla fiyaskonun ucundan dönen bir şaheser olarak gelişimine devam ediyor Jamais le Dimanche. Zaman zaman sucul notalar, zaman zaman da tütsü ve yeşil notaların hâkimiyetinde etkileyecek yeni kurbanlar arıyor parfüm.


Jamais le Dimanche, transparan olmasına rağmen derin ve etkili… Kalıcılık ve fark edilirlik değerleri, kitlelere parfüm yaratma konusunda uzmanlaşmış Alberto Morillas’tan bekleneceği gibi üst düzeyde. Sıra dışı tarzı bir de yüksek fark edilirlik değeriyle desteklenince her ortamda adını sorduran parfüm konumuna geliyor Jamais le Dimanche.

Jamais le Dimanche, benzerine zor rastlanacak özgün bir tasarım. Alberto Morillas’ın sucul tütsü yorumuna tarz en yakın bulduğum parfüm, artistik açıdan takdir ettiğim ancak kullanımını bir hayli zor bulduğum Byredo - M/Mink. Jamais le Dimanche, M/Mink’e benzer şekilde sucul notalar ve tütsü kullanan daha rafine bir parfüm. M/Mink’i deneyip de “acaba” diye düşünenlere, Ego Facto’nun sucul tütsü yorumu ilaç gibi gelecektir.


Kullandıkça daha çok sevdiğim Jamais le Dimanche’i, Yves Saint Laurent - M7, Givenchy - Pi, ve Amouge - Opus VII gibi başyapıtlara imza atan Alberto Morillas’ın en başarılı tasarımları arasında gösterebilirim. Pi’nin genele hitap gücüne sahip, M7 derinliğinde ve Opus VII kadar özgün… İmza parfümü olabilecek nitelikte, gizli bir silah Jamais le Dimanche.

4 yorum

  1. Berkan bey açıkçası sizi uzun zamandır takip etmiyorum.. çünkü üst düzey parfümleri yorumluyorsunuz.. Ben yaklaşık1-2 senedir kokularla haşır-neşir oluyorum.. Şu anda designer parfümlerle iyi kötü bi malumatım var ve niş kokular dikkatimi çekmeye başladı.. bu yüzden şimdi yazdıklarınız daha çok ilgimi çekiyor.. Eminim bundan sonra sizi takipte olacağım.. sizden ricam, yorumladığınız kokuları nereden alabiliriz veya bulunabilir mi? Ve fiyat noktasında yaklaşık olarak nerelerde seyrediyor tarzında da bilgi verme ihtimaliniz olursa mutlu edersiniz.. Saygılarımla..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Özgür Bey. Ego Facto özelinde konuşursak, İstanbul Cevahir AVM Debenhams'ta denenebilir.

    Sitede yer verdiğim markaların bir kısmına ise Harvey Nichols, Brandroom, Beymen (İstanbul Zorlu - Ankara Kavaklıdere), La Déesse ve Debenhams'ta ulaşılabilir. Fiyat konusunun ise ucu açık...

    YanıtlaSil
  3. Berkan hocam Jamais le Dimanche belki de en çok sorulan parfümüm oldu. Süper bir performansı var gerçekten. Detaylı incelemeniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman Mustafa Bey, gizli silahımızı açık etmeyelim ;)

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall