11 Aralık 2014 Perşembe

Amouage - Journey Woman

“Cinsiyet” bireyin kadın ya da erkek olarak gösterdiği genetik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri olarak tanımlanır. “Toplumsal Cinsiyet” kavramı ise, farklı zamanlarda, farklı coğrafyalarda kadınlara ve erkeklere toplumsal olarak yüklenen rolleri ve sorumlulukları ifade eder. Nüfus cüzdanı rengimizden başlayan toplumsal cinsiyet kalıpları, modadan otomobile kadar yaşam stiline dair neredeyse tüm alanlarda hüküm sürmekteyken parfümde de durum pek farklı değil. Son yıllarda karşı cinse yönelik pazarlanan parfümleri kullananların sayısı giderek artsa da parfüm evleri kalıplarından bir süre daha vazgeçemeyecek gibi…


Umman kökenli parfüm evi Amouage, son yıllarda niş parfüm standartlarını yükselten önemli markalardan biri. Arap yarımadasında popüler olan tarzı, modern parfüm anlayışı ile harmanlayan markanın her yeni parfümü merakla beklenmekte, her yeni parfümle beraber hayran kitlesi de artmakta. Büyük markalar bile birbirlerini kopyalayadursun, Amouage her seferinde özgün tasarımlarla parfüm severlerin karşısına çıkıyor. Kurulduğu günden bugüne köklü değişimler geçiren markanın başarısının ardındaki en büyük isim ise kreatif direktör olarak görev yapan Christopher Chong. Reflection serisi ile kariyerine yüksek bir noktadan başlayan Chong, Amouage’ın 2014 yılında görücüye çıkardığı Journey Man ve Journey Woman ile Amouage’da geçen yıllarını özetliyor.

Kakule, muskat, kayısı ve yaseminin hissedildiği zengin bir açılışı var Journey Woman’ın. Sanki spreyden çıkan her damla farklı bir notayı temsil ediyor. Salona adım attığı andan itibaren kimsenin gözünü üzerinden alamadığı bir kadını tasvir etmiş Christopher Chong.


Zengin açılışın ardından kakule ve muskat büyülemeye devam ederken ülkemizde yaygın olmayan ancak parfüm yapımında sıklıkla kullanılan osmanthus bitkisi hikâyeye dâhil oluyor. Sümbülteber gibi kullanıldığı harmanı ele geçiren, baskın olarak kendini hissettiren bir kokusu var osmanthus bitkisinin. Hatta birçok markanın ismini osmanthustan alan tasarımları bile mevcut. Journey Woman’da da hâkimiyet osmanthus notasında. Buna rağmen markanın yeni parfümü için denediğim en zengin osmanthus parfümü diyebilirim.

Baharatlar ve çiçeklerin uyumunu hayranlıkla takip ederken, bal ve tütün Journey Woman’da kendini hissettiriyor. Balın hafif bir tatlılık, tütünün ise derinlik kattığı Journey Woman, osmanthus gibi baskın bir bitkinin nasıl destekleneceğinin dersini verir nitelikte ilerliyor. Naif, gizemli ve derin… 


Amouage’ın kadın için pazarlanan parfümlerinin birçoğunu günlük kullanım için fazla iddialı bulmuşumdur. Ancak yoğun yapısına rağmen, doğru dozajla günlük olarak kullanılıp imza parfümü bile yapılabilecek bir parfüm yaratmış Christopher Chong. Journey Woman her seferinde farklı tatlar sunan, adı gibi benzersiz bir yolculuk!

Interlude ile ayarı kaçıran Amouage’ın IFRA kısıtlamalarından çekinip parfümlerinin fark edilirliğini azalttığını düşünmeye başlamıştım ki Journey Woman ile yeniden umutlandım. Gün boyu dolu dolu hissedilen, hem kalıcılığı hem de fark edilirliği oldukça yüksek bir parfüm Journey Woman.


2007 yılında aldığı radikal kararlarla niş parfüm dünyasındaki trendleri kökünden sarsan Amouage, ne yapsa güvenirim dediğim ender parfüm evlerinden biri. Böylesine güzel bir parfümü sadece kadın kullanımına yönelik pazarladıkları için markaya olan sitemimi bir kenara bırakırsam Journey Woman; özgünlük, kullanılabilirlik ve artistik açılardan tam puan alan bir başyapıt.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall