15 Şubat 2014 Cumartesi

Creed - Original Santal

Kayıtsız olmama rağmen koleksiyonumda tuttuğum parfümler var. Kullandığımda ne “off bu da ne, çok gereksiz” diyorum ne de “vay canına işte budur!” diye düşünüyorum. Güvenli bulduğum ve genel beğeniye hitap ettiğini düşündüğüm için elimde tutuyorum bu parfümleri. Bazıları zamanla yeni arkadaşları için kendini feda ediyor. Bazılarını ise elden çıkarmama resmen izin verilmiyor! O kadar beğeniliyor…

Erkek parfümlerinde sıkça kullanılan ardıç yemişi, lavanta ve kişniş ile açılıyor Original Santal. Bilindik ama etkileyici bir açılış… Açılışın hemen ardından parfümün başrol oyuncusu tarçın kendini gösteriyor ve yerli dizilerdeki karakterler misali, son bölüme kadar rol alıyor. Hâlbuki yabancı dizilerdeki başrol oyuncuları gibi ilk sezonda başlarına bir şey gelse, izleyiciyi şaşırtıp heyecanlandırsalar arada? Yok… Original Santal da tenden ayrılana kadar ağırlıklı olarak tarçın kokuyor.


Ortalara doğru, harmana kararında bir tatlılık katan vanilya ve tonka fasulyesi hissediliyor. İçeriğindeki vanilyanın; tatlılığıyla yormayan, vanilya çubuğu kırıldığında yayılan kokuya benzer bir yapısı var. Maskülen bir parfüm tasarlarken vanilyanın nasıl kullanılması gerektiğini anlatıyor Creed. Peki, mevzubahis parfümün adı neydi? İsminde “Santal” geçen bir parfümün içinde sandal ağacı olması gerekmez mi? Original Santal’ın içeriğinde hiçbir zaman sandal ağacı algılayamadım. Ya da en azından benim alışkın olduğum sandal ağacı kokusuna rastlamadım. Maitre Parfumeur et Gantier Santal Noble, Diptyque Tam Dao ya da Chanel Bois des Îles tarzı referans sandal ağacı parfümlerine alışkın bir kullanıcı da benim gibi Original Santal ismini oldukça yadırgayacaktır.

Kullanım sırasında zaman zaman algılanan zencefil ve biberiye de tadımlık keyif vererek; tarçın, vanilya ve tonka fasulyesine eşlik ediyor. Parfümün her fazı maskülen, hafif köşeli ama rahatsızlık vermeyen güvenli bir yapıda ilerliyor.

Original Santal, Virgin Island Water ve Aventus’u Creed’in geçiş parfümleri olarak nitelendiriyorum. Hepsi Creed’in 7. kuşak parfümörü Erwin Creed ve bir önceki kuşak parfümör Olivier Creed’in ortak tasarımı olan modern parfümler. Hiçbirinde Creed’in imza notası olan ambergris belli değil ve hepsi modern parfüm trendlerine uygun, beğeni toplayan parfümler. Bu noktada harektle, Olivier Creed olmadan Erwin Creed’in yalnız başına tasarlayacağı bir Creed parfümü bende son derece merak uyandırıyor.

Üretim partisi (batch) farklılığına rastlamadığım nadir Creed’lerden biri Original Santal. Önceden denenen koku neyse, satın alınacak koku da o. Korkusuzca denk gelindiği yerden satın alınabilecek birkaç Creed’den biri… Kalıclık ve fark edilirlik ise üst seviye. Aventus (üretim partisine bağlı) ile birlikte kullandığım en fark edilir Creed, Original Santal.


Yazının başında Original Santal’ın bilindik bir açılışı olduğundan bahsettim. 90’lı yılların ortalarına kadar gençlerin en etkili silahlarından biri olan sentetik bomba Joop Homme, az da olsa Original Santal’ı andırıyor. En azından iki parfüm de erkeksi tarçın ve vanilya kullanımı ile birbirine çok da uzak olmayan kulvarlarda seyrediyor. 

Original Santal’ın asıl benzediği ve bu benzerliği rahatlıkla onaylayabileceğim parfüm, Mont Blanc Individuel. Individuel, Original Santal'ın hafif meyvemsi ikiz kardeşi. İlginç olan nokta ise Individuel’i tasarlayan ismin Pierre Bourdon olması… Green Irish Tweed yazımda da bahsettiğim gibi Pierre Bourdon’un Creed parfümleri üzerinde etkileri mevcut. Hatta Green Irish Tweed benzeri olarak anılan Pierre Bourdon imzalı Cool Water, GIT’den iki yıl sonra piyasaya sürülüyor. Bu sefer durumun tam tersi söz konusu… Original Santal, Individuel’in çıkış tarihinden iki yıl sonra, 2005 yılında görücüye çıkıyor. Original Santal’ın şişesine, Individuel’in ise numunesine sahip olduğum için net olarak benzer, hatta ikame parfümler olduğunu söyleyebilirim. Hatta Original Santal ve Individuel arasındaki benzerlik, GIT – Cool Water benzerliğinden çok daha belirgin. Yalnızca kalıcılık ve fark edilirlikte Original Santal kardeşine göre daha başarılı. Aradaki fiyat farkına rağmen tercih nedeni olabilecek net bir başarı!

Original Santal en sevdiğim Creed parfümlerinden biri değil. Hatta şişesini satın almadan önce “piyasa parfümü bu” yakıştırması yapıp bir kenara itmişliğim vardır. Ancak itiraf etmeliyim ki Aventus ile birlikte en çok övgü aldığım Creed parfümü Original Santal. Her ortamda kendini belli eden cinsten bir centilmen... Creed sahibi olayım, diğer Creed’ler kadar özgün olmasa da bolca iltifat toplasın düşüncesiyle satın alınabilecek, bahar ve kış ayları kullanımına son derece uygun bir parfüm Original Santal.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall