25 Ocak 2014 Cumartesi

Tom Ford - Tobacco Vanille

Son üç yıldır niş parfüm dünyasının en çok konuşulan, tartışılan ve merak edilen parfümlerini araştırırsanız Tobacco Vanille ismine rastlama sıklığınız diğer parfümlerin çok daha ötesinde olacaktır.

Peki Tobacco Vanille hak ediyor mu bu kadar konu olmayı, zaman çalmayı? Bahsedilme sıklığını ve satış verilerini yatay ve dikey eksen değişkenleri olarak ele alırsak bu iki değişken arasında doğrusal bir ilişki olduğu varsayımı son derece doğal. Bu varsayım "Reklamın iyisi kötüsü olmaz" sözüyle de desteklenmiş durumda. Dolayısıyla TV gerçekten hakkında konuşulmaya değmeyecek bir koku olsaydı böyle bir başarı da yakalayamazdı.


Wow faktör hadisesinin sonuna kadar geçerli olduğu bir koku Tobacco Vanille. Öyle bir açılışı var ki, beğenilse de beğenilmese de mağazada sonrasında denenecek tüm kokular ile mutlaka kıyaslanır. Hele ki niş parfümlerle yeni tanışmış birinin TV'den giriş yapması beklentilerin yükselerek hayal kırıklığına dönüşmesinin hazin hikayesi olarak sonuçlanacaktır. 

Son derece kaliteli vişneli puro ve vanilyanın sıvılaştırılmış, harmanlanmış ve parfüm konstantrasyonuna dönüştürülmüş halinden bahsediyorum. Kaç kişinin ilgisini çekmez? Hem beğenmek için illa puro içmeye de gerek yok.

Öyle uzun uzun açılış, orta notalar ve son fazları anlatmaya gerek duymuyorum. Tobacco Vanille puro tütünü ve vanilya kokusu. Ne bekliyorsanız o... Sadece sonlara doğru puro tütünü etkisini kaybediyor ve geriye şahane bir vanilya kullanımı kalıyor. Hatta çoğu ortamda TV'nin son fazının değme vanilya parfümleriyle kartılaştırıldığına rastlanabilir. Kullandığınız zamanlarda "kim Captain Black içti?" sorusunu duymak son derece olağan.

Yapısı itibariyle çok yoğun ve saldırgan olduğundan kullanım esnasında doğru dozlanmasında fayda var. Aksi takdirde güzel kokmak isterken çevredekilerin nefretini kazanmak işten bile değil. Her ne kadar iki ana notasından birisi vanilya olsa da uniseks kullanıma uygun görmediğim, erkeğe yakışan bir koku Tobacco Vanille. Kalıcılık ve fark edilirlik? Olabilecek en iyilerden...


Ne designer tayfadan ne de nişlerden TV'e yakın bir kokuya rast gelmesem de 2013 çıkışlı Phaedon - Tabac Rogue isimli koku ile benzer oldukları ifade edilmekte. Bu yüzden bahsi geçen kokuyu da denemek için sabırsızlanıyorum.

Yoğun ve koyu harmanından dolayı kompleks parfümleri seven kitle tarafından takdir edilmese de bu hobiye gönül vermiş birinin hala denememişse mutlaka TV'yi denemesini öneririm. Ayrıca etrafınızdakilere fazlaca bahsetmeyin ki bir süre daha gizli silahımız olarak kalabilsin bu başyapıt ;)

10 yorum

  1. Gizli silah :) Hafif ağırmış saçlar, ropdöşambr, ahşap bir oda, elinde purosu olan ve viskisini yudumlayan, terlikleri deri, çok konuşmayan bir adam bu parfüm. Her zaman çekici gelmeyebilir, ama kimi zaman çok etkili kullanılabilir :)

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle usta burunların keyfini çıkaracağı bir parfüm !!! Akşam havalarına çok yakıştırıyorum bu parfümü. Karanlık bir tafafı var ? Noir de noir de keza aynen çok karanlık koular ve bu nedenle seçimim gece kullanma konusundadır. Çok güzel bir puro ama kaliteli tarzda bir puro kokusu ve muhteşem destekli vanilyadan oluşan güzel bir iksir gibi :) Seviyorum böyle kokuları elimde değil. Kıyafette kalıcık çok daha fazla olduğu kesin ama tende de ayrı bir lezzet. Ne diyelim yaşasın Tom amca seni seviyoruz.

    YanıtlaSil
  3. Bu arada akşam arkadaşlara buluşup sohbet yapacağız.. Amma üstümde TV elimde Capatin Black olacak. Ki bu her cuma akşamı olur :) Bence deneyin ve görün ikisi bir parçaymış gibi olacak :)

    YanıtlaSil
  4. Güzel inceleme yazınız için teşekkürler. Dozajlama olarak kaç fısı uygun görüyorsunuz?

    YanıtlaSil
  5. Rica ederim. 3'ten fazlası bana göre boğucu oluyor. Yine de hava sıcaklığına ve ortama bağlı olarak 1-4 arası uygun dozlar.

    YanıtlaSil
  6. TV ilk denediğimde abartılı buldum, yapılan reklamların etkisiyle herkeste oluşan merak sayesinde bu kadar ünlü oldu sanırım. Parfüm güzel mi tamam güzel ama beklentimin altında kaldı, TM pure havane ile benzerlikler taşıdığını düşünüyorum ve daha uygun fiyatı nedeniyle pure havane tercih ederim Tv için bir dekant bulundurmak yeterli olacaktır.

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel yorumlama gerçekten de... Kalıcılık ve agresiflik benim için çok önemli kriterler. Kesinlikle satın alacağım. Agresifliği ve kalıcılığı için bu blogger da yüksek değerleme yapmış mesela

    http://www.anosmi.com/2015/03/tom-ford-tobacco-vanille-2007.html

    YanıtlaSil
  8. İlginçtir,ben kokusunu ara ara fırın sütlaca benzetiyorum,özellikle orta notadan alt notaya geçerken.

    YanıtlaSil
  9. Sizce en iyi tütün parfümleri hangileri Berkan Bey? Kokladığınızda Havana'ya seyahat ettiren, işte bu dediğiniz tütün parfümleri var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef o kadar gerçekçi bir yorum yok. Tobacco Vanille ve Hermes Ambre Narguile'yi tatlı sınıfta, Masque Montecristo'yu ise kuru ve hayvansı ligde oldukça beğeniyorum. Serge Lutens Fumerie Turque ise meraklısı için kültablası kıvamında bir başyapıt.

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall